Élőben közvetíti a közmédia Ferenc pápa első szentmiséjét

2013. március 18. 13:49
A római Szent Péter térről kedd délelőtt fél 10-kor élő adásban közvetíti az M1 és a Duna World Ferenc pápa első szentmiséjét.

Ferenc pápa első szentmiséjét a római Szent Péter térről kedd délelőtt fél 10-kor élő adásban közvetíti az M1 és a Duna World - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap hétfőn. A kétórás élő adás szerkesztője Varga Norbert, a műsor moderátora pedig Mucsányi János lesz. Török Csaba püspökkari tévéreferens a műsor szakértőjeként működik közre. A tájékoztatás felidézi, hogy Róma új püspöke a péteri szolgálat megkezdésére bemutatott szentmise előtt felölti majd az egyházi szolgálatot szimbolizáló pápai palliumot (keskeny stólát, amely a nyakat gallérként veszi körül, a mell és a hát közepéig érő két szárral). Ez Krisztusra, a jó pásztorra emlékeztet, aki vállára veszi és magával viszi a beteg bárányt. Felhúzza a halászgyűrűt is, amely Péter apostolt, a halászt idézi, akit Jézus az emberek halászául rendelt. A pápa az ő küldetését folytatja – írták.

Az ünnepi alkalomból várhatóan több száz ezer ember imádkozik együtt Ferenc pápával a Szent Péter téren, és több száz millióan otthon, a képernyők előtt és a rádiók mellett, illetve interneten követik majd a szertartást – közölték. Utaltak arra is, hogy a péteri szolgálat, a pápaság – amely a katolikus egyház fontos hagyománya – figyelmet kap a testvéregyházaktól és egyházi közösségektől is.

A szentmisén a bíborosi kollégium és a katolikus hívek mellett részt vesznek a testvéregyházak és egyházi közösségek képviselői – köztük a keresztény egységtörekvés kivételes jeleként a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, I. Bartolomaiosz is. Az eseményre számos állam- és kormányfőt várnak a Vatikánba. Velük a pápa a szentmise után, a Szent Péter bazilika konfesszió oltáránál találkozik. XVI. Benedek pápa lemondása után a katolikus egyház bíborosi testülete a konklávén március 13-án este választotta meg az új egyházfőt. A választás Jorge Mario Bergoglio argentin bíborosra, Buenos Aires-i érsekre esett, aki Assisi Szent Ferencre utalva vette föl a Ferenc pápa nevet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában