Rögtönözte első Úrangyala imáját a pápa

2013. március 17. 13:52
A Szent Péter téren és környékén összegyűlt több tízezer hívő előtt mondta el első Úrangyala imáját (Angelus) vasárnap délben Ferenc pápa. A hatalmas tömeg tetszését kiváltva az egyházfő a hagyományoktól eltérően nem előre megírt szöveget olvasott fel, hanem rögtönözve beszélt Isten bűnmegbocsátó hatalmáról.

„Egy kevés irgalmasság megváltoztatja a világot. Ezáltal igazságosabb és kevésbé hideg lesz a világ. Az Úristen nem fárad bele abba, hogy megbocsásson nekünk. A probléma abban áll, hogy nem kérjük elég sokszor a bocsánatát” - fogalmazott Ferenc pápa a Szent Péter térre néző pápai lakosztály ablakában állva. Hozzátette, hogy jó az, ha az emberek az Úrnak szentelik a vasárnapot, és a héten egy napon egymással találkoznak és beszélgetnek. Neve kiválasztását is elmagyarázta: Assisi Szent Ferencnek, Itália védőszentjének nevével meg kívánta erősíteni az olasz földhöz fűződő lelki köteléket – ahhoz a földhöz, ahonnan családja is származik. Ferenc pápa elődjeivel ellentétben nem üdvözölte az idegen nyelvű hívőket, ehelyett jó vasárnapot és jó ebédet kívánt.

Az Angelus után megjelent az első üzenet a XVI. Benedek lemondása óta szüneteltetett @pontifex Twitter-fiókon: „Kedves barátaim, szívből köszönöm, arra kérlek, továbbra is imádkozzatok értem! Ferenc pápa”.

A szentszéki szóvivő több mint 150 ezres tömegről beszélt, a római főpolgármester 300 ezresről. A helyszínen levő újságírók ennél is nagyobbra becsülték a Szent Péter tértől az Angyalvárig tömött sorokban álló emberáradatot, amely már órákkal a pápa beszéde előtt megtöltötte a Vatikánt és környékét.

Ferenc pápa vasárnap délelőtt részt vett a vatikáni Szent Anna templomban bemutatott szentmisén. A pápai állam területén levő templomba római hívők is járnak. A pápa jelenlétére a templom megtelt, és Ferenc pápa egyenként üdvözölte az embereket. Ezt követően a templom mellett lévő Szent Anna-kapun gyalogosan kilépett a Vatikánból Róma utcáira, ahol a tömeg éljenzéssel fogadta. „Ne féljetek! Imádkozzatok értem!” – mondta II. János Pál 1978-as első beszédének ismert mondatát idézve.

A keddi beiktatási szentmisére a Vatikán és Róma városa még a vasárnapinál is nagyobb tömeget vár. Ferenc pápa hétfőn jelenlegi vatikáni szálláshelyén, a Szent Márta-házban fogadja Cristina Fernández Kirchner argentin elnököt.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

tömegpszihózis? A Szentpéter téren?

Talán inkább a Kálvin téren dübörög, nemsokára.

Miután ismételten megbérmálkozott?
hát igen... Isten humora és irgalma kikezdhetetlen. :-)

Jaaaaa???? Szerinted I. Szent Böszmétől származtatja a nevét?

Erre még nem gondoltam, de most, hogy említed - valóban, milyen magyarellenes fráter.

tény, hogy egyikünk sem "érdemli" meg.

A blaszfémiát nem a hívőknek kell büntetniük, mert az visszaszáll a káromlóra.

Nekünk a hazugság leleplezése a feladatunk. Az viszont csak komromisszum nélkül működik. Nagy a tét.

Válaszok:
kalotaszeg | 2013. március 17. 14:39

hogy trükk-e vagy sem az akkor derül ki, ha intézkedett és nyilatkozott.
Addig te se ítélkezz.

undorító jelenet. Ha zsió lennék, még inkább tiltakoznék ellene.

most (az egyszer) egyetértünk.
és különben is vasárnap van. :-)

A kat. egyház eddig többet tett a pedofil bűncselekmények tisztázásáért, mint az összes többi egyház, civil és más világi szervezet összesen.

Válaszok:
kalotaszeg | 2013. március 17. 14:53

persze, még ez sem volt elég. De már egy kezdet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában