Az új pápa és az IMF

2013. március 16. 11:48
Bergoglio állítólag „erkölcstelennek” nevezte, hogy az IMF kipréselte a kölcsönök kamatait a szenvedő argentin gazdaságból.

Latin-Amerikában virágzott ugyanis az amúgy épp Ratzinger által visszaszorított felszabadítási teológia (»liberation theology«), ami a katolicizmus és a marxizmus egyfajta elegye próbált lenni. Az is érdekes, hogy különösen épp a jezsuiták körében volt kifejezetten népszerű ez a megközelítés.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy Bergoglio »baloldali« lenne, sőt, ismerői szerint ez erős túlzás – nem beszélve arról, hogy ezek a pártpoliikai jelzők amúgy sem igazán értelmezhetőek egy 1 milliárdos közösség élén álló egyházi vezető esetében. A Forbes által idézett Sergio Rubin, aki az új pápa önéletrajzírója, azt állítja, hogy Bergoglio egyáltalán nem volt híve a felszabadítási teológiának, de az igaz, hogy a Nemzetközi Valutaalapot és a neoliberalizmust azért gyakran ostorozta.

Nem evidens persze, hogy ebben a kontextusban pontosan mit jelent a neoliberalizmus, és az sem, hogy az IMF kritikája alatt mit kell érteni, de Argentína közlemúlthja kétségkívül nem ugyanaz volt, mint Németországé... Elég csak arra gondolni, hogy a 2001-es államcsőd és társadalmi összeomlás gyakorlatilag az IMF asszisztálása mellett ment végbe. Bergoglio ekkor állítólag »erkölcstelennek« nevezte, hogy az IMF kipréselte a kölcsönök kamatait a szenvedő argentin gazdaságból – egy kijelentés, amit akár a kapitalizmus túlkapásai, embertelenségei és emberi méltóságot sértő vadhajtásai ellen szintén gyakran felszólaló előző pápa is mondhatott volna.

Úgy tűnik, hogy a nyomornegyedeket közelről ismerő pápa a latin-amerikai gyökerek miatt jó eséllyel érzékeny lesz a társadalmi igazságosságra, a szegénység elleni küzdelemre és a javak elosztásának kérdésére. Akárcsak Assisi Szent Ferenc. És amúgy az elődje is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nocsak nocsak

unortodox nézeteket vall a pápa is?

te jó ég mit fog most írni a FAZ meg WSJ?

hihihi

Jó lesz figyelni!

Nehogy szegény J. F. Kennedi sorsára jusson I. Ferenc pápa is.

A szegények melletti kiállás is nagyon fontos, ideje végre keményen bírálni azt a rendszert amely adósrabszolgaságban tartja a világ népeit.

Ámde ugyanilyen fontos kőkeményen kitartani a katolikus tanítás mellett az eutanáziát, abortuszt, egyneműek házasságát és örökbe fogadási jogát illetőleg. Ebből nem lehet engedni, akármekkora is a nyomás. Ehhez kívánok az új pápánknak erőt és bölcsességet a Szentlélek Istentől!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés