Nyilatkozat

2013. március 16. 17:50

P. Jálics Ferenc SJ
jezsuita.hu
Azzal kapcsolatban, hogy elfogásunkban P. Bergoglio milyen szerepet játszott, nem tudok állást foglalni.

1957-től Buenos Airesben éltem. 1974-ben egy rendtársammal az Evangéliumtól indíttatva, és hogy felhívjuk a figyelmet a borzasztó szegénységre, egy favellára, nyomornegyedbe költöztünk Aramburu érsek és Jorge Mario Bergoglio provinciális engedélyével. Onnan jártunk az egyetemre tanítani.

Az akkori polgárháborús helyzetben a katonai junta néhány év alatt körülbelül 30.000 embert, baloldali gerillát és ártatlan civilt gyilkolt meg. Kettőnknek a nyomornegyedben sem a juntával, sem a gerillákkal nem volt kapcsolatunk. Helyzetünk azonban az akkori általános információhiány, tudatos dezinformáció közepette az egyházon belül is félreérthető volt.

Egyik világi munkatársunkkal amiatt szűnt meg a kapcsolatunk, hogy a gerillához csatlakozott. Miután őt háromnegyed évvel később a junta katonái elfogták és kivallatták, megtudták, hogy korábban kapcsolatban volt velünk. Feltételezve, hogy közünk van a gerillához, bennünket is letartóztattak. Ötnapi vallatás után a kihallgatást vezető tiszt ezzel bocsátott el bennünket: „Atyák, maguknak semmi bűnük nem volt. Gondoskodni fogok róla, hogy visszatérhessenek a szegénynegyedbe”. Számunkra megmagyarázhatatlan módon ennek ellenére további öt hónapon keresztül összekötött kézzel és bekötött szemmel tartottak bennünket fogva.

Azzal kapcsolatban, hogy ezekben az eseményekben P. Bergoglio milyen szerepet játszott, nem tudok állást foglalni.

Szabadulásunk után elhagytam Argentínát. Csak több évvel később volt lehetőségünk arra, hogy P. Bergoglioval, akit időközben Buenos Aires érsekévé neveztek ki, megbeszéljük az eseményeket. Utána nyilvános szentmisét mutattunk be közösen, és ünnepélyesen megöleltük egymást. A történtekkel kiengesztelődtem, és a magam részéről az ügyet lezártam.

Ferenc pápa szolgálatára kívánom Isten gazdag áldását!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért érdekes, hogy a betegség miatt lemondott Benedek helyett sikerült egy ugyanolyan betegeskedőt megválasztani, ráadásul az előzőhöz hasonlóan ennek sem tiszta a múltja.

Megtennéd, hogy ezt lefordítod magyarra?

Előre is köszönet érte!

Csúsztatás, belemagyarázás, suttogó komcsi-libsi propaganda.

X

Nagyjából ugyanaz, mint a magyarban, de a magyarban a "tudok"-nak van egy olyan árnyalata, ami a németből hiányzik.

A "kann" a németben egy tök közönséges segédige, a magyarban meg elég tudálékosan hangzik, sejtet dolgokat. Pl. "Nem tudok mit mondani" - ebben benne van, hogy mondhatnék éppen ezt-azt.

A német mondat hangulatát ez adja vissza - bár kevésbé szó szerinti fordítás, mint a posztban szereplő:
"P. Bergoglio szerepéről ezekben az eseményekben nincs állásfoglalásom."

Fontosabb a kiengesztelődés gesztusa, amiről a későbbiekben ír. A favellába való kiköltözés olyan prófétai gesztus volt, amit aligha fogadott teljesen boldogan az akkori tartományfőnök. A tragikus fordulat után bőven lehetett tüske Jálics szívében, amit viszont ezen a közös szentmisén letett. Nem lett volna muszáj egyiküknek sem. Egy érsek és egy Németországban élő magyar szerzetes. Akár szét is válhattak volna az útjaik. De kiengesztelődtek.

Ha Jálicsnak nincs vele baja, akkor mégis milyen jogon hivatkozik rá a fél világsajtó?

Hogy miért nyilatkozott? Szerintem kifejezett egyházi nyomásra, hogy ugyan mondjon már valamit. Emiatt kár szidni.

A nyilatkozatban az van benne, hogy Jálics már akkor megbocsátott, amikor B. még csak argentin püspök volt, ő pedig egy - amúgy elég híres - Németországban élő szerzetes.

Köszönet a fordításért és a magyarázatért is. Így már világos, hogy nincs szó másról mint befeketítési kampányról az új pápa ellen. Ehhez próbálták volna felhasználni Jálics atyát, sikertelenül.

Jó, jó, de én meg azt útálom, hogy igenis komcsik és szabadkőművesek a megválasztás másnapjára előrángattak valami lószart, egy olyan sztorit, amivel kapcsolatban a leginkább érintettek már rég és a nyilvánosság előtt békét kötöttek. És akkor lehet magyarázkodni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában