Meglepődtek az osztrák püspökök

2013. március 14. 7:45
Nem számítottak Jorge Mario Bergoglio argentin érsek pápává választására az osztrák püspökök. Névválasztását annak jeleként értékelik, hogy a szegényekért való kiállás hangsúlyos lesz egyházfői tevékenységében.

Egon Kapellari grazi püspök, az Osztrák Püspöki konferencia alelnöke a Kathpress katolikus hírszolgálatnak elmondta, hogy „meglepetten és mélyen megindultan” értesült a konklávé eredményéről. Kapellari „erőteljes jelképnek” nevezte, hogy az új pápa a népszerű szent, (Assisi) Szent Ferenc nevét választotta. Ez a „prófétai gesztus” azt mutatja, hogy Jorge Mario Bergoglio komolyan veszi a katolikus hit szociális oldalát – fejtette ki.

Egy latin-amerikai püspök megválasztása a katolikus egyház világegyház jellegét hangsúlyozza – mutatott rá Graz püspöke. Elmondta, meglepetésként érte a konklávé döntése, mert Bergoglio nevét nem emlegették a leginkább esélyesek között. Másrészről – tette hozzá – XVI. Benedek megválasztásakor is felmerült a neve, s ennyiben mégsem meglepetés. Az új pápának „szívügye a szegények és az igazságszolgáltatás szolgálata” – mondta Alois Kothgasser salzburgi érsek.

Klaus Küng St. Pölten-i megyés püspök szintén nem számított arra, hogy Buenos Aires érseke követi majd XVI. Benedeket. Az ORF televíziónak nyilatkozva elmondta: mély benyomást tett rá, hogy első szavait „nagy nyugodtsággal és szerénységgel” mondta el Ferenc pápa, amikor a Szent Péter-bazilika erkélyéről üdvözölte a hívőket.

Michael Bünker osztrák evangélikus püspök, az Európai Evangélikus Egyházak Közösségének főtitkára nagyon jó jelnek tartja Ferenc pápa megválasztását az egyház egyetemessége szempontjából. Az evangélikus püspök szintén úgy vélekedett, hogy az új pápa eddigi tevékenysége és névválasztása az egyház szociális oldalát erősítheti. Hozzátette még: reméli, hogy Ferenc „névadójához hasonlóan reformbarát lesz”. Rámutatott, hogy a jezsuita teológia az elmúlt évtizedekben ökumenikus nyitottságot mutatott.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés