Lombardi: Március 19-én tartják a beiktatási szertartást

2013. március 14. 8:15
Március 19-én tartják az új pápa, I. Ferenc beiktatási szertartását - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő a pápaválasztás utáni első sajtótájékoztatóján, s szerdán este azt is hangoztatta: őt magát is meglepte, hogy latin-amerikai lett a katolikus egyház feje.

A szóvivőt bevallása szerint azt is meglepve fogadta, hogy jezsuita került az egyház élére. S „hogy nagy bátorsággal olyan nevet választott magának, amilyet előtte még egy pápa sem. Jezsuitaként az Ignác nevet is választhatta volna, mégis a Ferenc mellett döntött” – hangoztatta Federico Lombardi. „Megérintett, hogy mindenekelőtt ő kért magára áldást a Szent Péter téren őt hallgató hívőktől és az is, hogy megemlékezett elődjéről XVI. Benedekről” – mondta Lombardi.

A szentszéki szóvivő hozzátette: nem ismeri jól Bergogliót. Először 2005-ben találkozott vele az akkori konklávén és a most a pápaválasztás előtti napokban. „Meglepődtem, amikor Bergogliót láttam meg a fehér pápai ruhában” – mondta. Hozzátette, ő is jezsuita, de nem olvasta Bergoglio műveit. „Attól a perctől kezdve, hogy kilépett a Szent Péter-bazilika lodzsájára, látszott, hogy I. Ferenc pápa szolgálatként éli meg megválasztását” – hangoztatta szemmel láthatóan meghatódottan Lombardi.

Megválasztása után I. Ferenc pápa telefonon beszélt XVI. Benedekkel, akivel „mielőbb találkozni fog”. Az új pápa csütörtökön 17 órakor misét pontifikál a Sixtus-kápolnában a bíborosokkal. Pénteken 11 órakor a Kelemen-teremben audiencián fogadja az őt megválasztó bíborosokat és a nem pápaválasztó bíborosokat is. Szombaton 11 órakor I. Ferenc a sajtó képviselőit fogadja a vatikáni audiencia teremben. Ezt a bejelentést az újságírók kitörő tapssal fogadták. I. Ferenc pápa vasárnap délben úrangyala imádságot mond a Szent Péter téren. Az új pápa beiktatási szertatását kedden tartják a Vatikánban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában