Az új pápa első szavai

2013. március 14. 7:07

Ferenc pápa
Magyar Kurír
Tudjátok, hogy a konklávé kötelessége, hogy püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, a bíboros testvéreim a világ másik végére mentek el érte, de itt vagyunk.

Tudjátok, hogy a konklávé kötelessége, hogy püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, a bíboros testvéreim a világ másik végére mentek el érte, de itt vagyunk. Köszönöm a fogadtatást. A római egyházmegyei közösségnek megvan a püspöke: köszönöm!

Először is imádkozni szeretnék emeritus püspökünkért, XVI. Benedekért. Imádkozzunk érte együtt, hogy az Úr megáldja és a Szűzanya oltalmazza.

Most pedig induljunk el ezen az úton: a püspök és a nép közös útján. A római egyház útja ez, azé a városé, amely a szeretetben minden egyházat vezet. A testvériség, a szeretet, a köztünk lévő bizalom útja ez. Imádkozzunk mindig egymásért, kölcsönösen. Imádkozzunk az egész világért, azért, hogy széles körű testvériség valósuljon meg. (…)

Azt kívánom, hogy ez az út, amit ma elkezdünk az Egyházban, és amelyben engem az itt jelenlévő bíboros helynököm fog segíteni, gyümölcsöző legyen ennek a gyönyörű városnak az evangelizálásában!

Most szeretnék áldást adni, de előbb, előtte szívességet kérek tőletek: mielőtt a püspök megáldaná a népet, azt kérem, hogy ti imádkozzatok az Úrhoz, hogy Ő megáldjon engem: a nép imáját kérem, amely áldást kér püspöke számára. Mondjuk el csendben ezt az imát, a ti imádságotokat értem.

Ferenc pápa Urbi et orbi áldást adott minden jelenlévő hívőre, majd így búcsúzott tőlük:

Testvérek, elköszönök. Nagyon köszönöm, ahogy fogadtatok. Imádkozzatok értem, és hamarosan újra találkozunk! Holnap a Szűzanyához szeretnék menni imádkozni, hogy oltalmazza Róma egész városát. Jó éjszakát és jó pihenést!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten áldása és szeretete vezesse Ferenc pápát a számára kijelölt nagyon súlyos feladat teljesítésében!

Legyen ereje együttműködni minden jóakaratú emberrel, és legyen kitartása ellenállni minden gonosz szándéknak!

Ez egy vitatkozó portál. Te melyik szavába kötnél bele? Nekem mindegyik tetszett. Itt nem kommenteltem, viszont amikor kérte, elmondtam érte az imádságot, és amikor megáldott, keresztet vetetem. Eléggé mélykatolikus voltam?

Ha már kötözködni kell, merthogy ez egy ilyen hely, a fordítással van némi bajom. A Pápa Anthióchiai Szent Ignácot idézte a II. századból: Szent Ignác úgy köszöntötte Rómát, mint ami "első a szeretetközösségben".

Nagyon szellemes utalás: Szent Ignác mondata egyrészt állandó hivatkozási alap, mert az egyik legkorábbi bizonyság arra, hogy az egész kereszténység elsőnek ismerte el Rómát. Másrészt Szent Ignác is a távolból jött, mint az új pápa. Harmadszor Szent Ignác is vértanúnak jött, és az új pápa sem véletlenül a könnyek termében kezdett.

Igazán biztató szavak:
"Most szeretnék áldást adni, de előbb, előtte szívességet kérek tőletek: mielőtt a püspök megáldaná a népet, azt kérem, hogy ti imádkozzatok az Úrhoz, hogy Ő megáldjon engem: a nép imáját kérem, amely áldást kér püspöke számára. Mondjuk el csendben ezt az imát, a ti imádságotokat értem."
Azt hiszem, hogy ezeket a szavakat gyakran és sokáig idézik majd.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában