La Libre Belgique: Erdő Péter esélyes

2013. március 12. 12:04

Címlapon foglalkozik a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap keddi száma a kezdődő konklávéval, és Erdő Pétert is az esélyesek között említi.

A konklávé kilenc favoritja” – ezzel a megfogalmazással igyekszik felcsigázni olvasói érdeklődését címlapján a napilap, amely a „kilencek” egyikének nevezi Erdő Péter budapest-esztergomi érseket is. A lap szerint Magyarország prímásán kívül az amerikai Timothy Dolan, a kanadai Marc Ouellet, az olasz Angelo Scola vagy Gianfranco Ravasi, a hondurasi Iscar Maradiaga, a brazil Odilo Scherer, a nigériai John Onaiyekan vagy az osztrák Christoph Schönborn lehet XVI. Benedek utóda Szent Péter trónján.

A lap Erdő Pétert a középkori történelem és a kánonjog szakértőjeként mutatja be, akinek a Pápai Gergely Egyetemen és a Lateráni Egyetemen is módja nyílt, hogy oktathasson. Pápává választása esetén Erdő a lap szerint összebékítheti a „markáns irányzatokat”. Az írás arra is kitér, hogy Erdő Péter „dinamikusan” fellép Európa rekatolizációja érdekében a szekularizálódó világban.

A La Libre Belgique a pápaválasztás kapcsán rövid interjút közöl Philippe Barbarin lyoni érsekkel, aki maga is a pápaválasztók egyike. A francia főpap szerint 2013-ban már teljesen más a helyzet, mint 2005-ben; egyrészt, mert a pápa nem halt meg, másrészt, mert akkor az összes bíboros közül kiemelkedett Joseph Ratzinger mint II. János Pál legközelebbi munkatársa, jelen esetben pedig nincs ilyen bíboros. Barbarin úgy véli, a kedd délutáni első voksolás kulcsfontosságú, mert a későbbi eseményeket nagyban befolyásolja majd, hogy lesz-e valaki, aki relatív többséget szerez, vagy a 115 szavazat viszonylag egyenlően oszlik meg több jelölt között. Philippe Barbarin kijelentette: nagyon is lehetségesnek tartja, hogy a konklávé fiatal, akár 60 évesnél is fiatalabb pápát választ, bár a bíborosok közül senki sem „kölyök” már – fogalmaz a francia főpap. Erdő Péter tavaly nyáron töltötte be a hatvanat.

A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/7554