La Libre Belgique: Erdő Péter esélyes

2013. március 12. 12:04
Címlapon foglalkozik a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap keddi száma a kezdődő konklávéval, és Erdő Pétert is az esélyesek között említi.

A konklávé kilenc favoritja” – ezzel a megfogalmazással igyekszik felcsigázni olvasói érdeklődését címlapján a napilap, amely a „kilencek” egyikének nevezi Erdő Péter budapest-esztergomi érseket is. A lap szerint Magyarország prímásán kívül az amerikai Timothy Dolan, a kanadai Marc Ouellet, az olasz Angelo Scola vagy Gianfranco Ravasi, a hondurasi Iscar Maradiaga, a brazil Odilo Scherer, a nigériai John Onaiyekan vagy az osztrák Christoph Schönborn lehet XVI. Benedek utóda Szent Péter trónján.

A lap Erdő Pétert a középkori történelem és a kánonjog szakértőjeként mutatja be, akinek a Pápai Gergely Egyetemen és a Lateráni Egyetemen is módja nyílt, hogy oktathasson. Pápává választása esetén Erdő a lap szerint összebékítheti a „markáns irányzatokat”. Az írás arra is kitér, hogy Erdő Péter „dinamikusan” fellép Európa rekatolizációja érdekében a szekularizálódó világban.

A La Libre Belgique a pápaválasztás kapcsán rövid interjút közöl Philippe Barbarin lyoni érsekkel, aki maga is a pápaválasztók egyike. A francia főpap szerint 2013-ban már teljesen más a helyzet, mint 2005-ben; egyrészt, mert a pápa nem halt meg, másrészt, mert akkor az összes bíboros közül kiemelkedett Joseph Ratzinger mint II. János Pál legközelebbi munkatársa, jelen esetben pedig nincs ilyen bíboros. Barbarin úgy véli, a kedd délutáni első voksolás kulcsfontosságú, mert a későbbi eseményeket nagyban befolyásolja majd, hogy lesz-e valaki, aki relatív többséget szerez, vagy a 115 szavazat viszonylag egyenlően oszlik meg több jelölt között. Philippe Barbarin kijelentette: nagyon is lehetségesnek tartja, hogy a konklávé fiatal, akár 60 évesnél is fiatalabb pápát választ, bár a bíborosok közül senki sem „kölyök” már – fogalmaz a francia főpap. Erdő Péter tavaly nyáron töltötte be a hatvanat.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs kimondott favorit, így a személyes benyomás lesz a döntő,mert a különböző érdekcsoportok nem tudnak egymás ellen nyerni.Az arcokból ítélve, esélyes Angelo Bagnasco genovai érsek kedvessége,Angelo Scola velencei pátriárka tekintélyessége,Oscar Andres Rodriguez Maradiaga hondurasi érsek intelligenciája, diplomáciai érzéke miatt. Természetesen akikről nincs fénykép azokról nem lehet véleményt mondani. Erdő nem elég rokonszenves, de lehet reménykedni, nem mindég a legkülönb lesz a nyertes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában