Az államtól való távolságtartásra szólította fel a hívőket Schwarzenberg

2013. március 11. 8:26
A politikusoktól és az államtól való távolságtartásra szólította fel a hívőket Karel Schwarzenberg cseh kormányfőhelyettes, külügyminiszter szombaton Prágában a Cirill és Metód szláv hittérítők emlékére megtartott ünnepi szentmise alkalmával.

"Figyelmeztetem önöket, kérem tartsanak egészséges távolságot a politikusoktól és az államtól. Nekünk, katolikusoknak nem tesz jót, ha túlságosan közel kerülünk az államhoz" - jelentette ki Schwarzenberg azt követően, hogy beszédében megemlítette a cseh állam és az egyházak között a vagyoni kárpótlásról közelmúltban aláírt szerződést. A miniszter szerint a hívők napjainkban, amikor olykor az államnál és a politikusoknál keresnek támogatást, mintha megfeledkeznének a 20. század tanulságairól.

"Mindaz, ami a 20. század folyamán történt, számunkra talán végül még egészséges is volt..." - vélekedett a politikus. A múlt században, a szocialista rendszer idején a csehszlovák állam például jelentősen korlátozta az egyházak tevékenységét, befolyását, vagyonukat pedig államosította. A magát hívő katolikusnak valló Schwarzenberg ugyanakkor felszólította az egyházakat: gazdálkodjanak jól és okosan a kezükbe visszakerülő vagyonnal, s igyekezzenek visszaszerezni az emberek bizalmát. "Most kérem önöket erre, most, amikor újra visszakerült a kezükbe mindaz, ami generációkon és évszázadokon át az egyházaké volt, s miután néhány évtizedre ez a hagyomány megszakadt. Nagy felelősség a gazdálkodás. Alázatosan kell viszonyulni hozzá, hogy megszerezzük az emberek bizalmát" - fejtette ki Schwarzenberg.

A kormány és az országban működő egyházak képviselői közötti, február végén aláírt megállapodás alapján az egyházak visszakapják a szocialista rendszer idején államosított vagyonuk 56 százalékát. A fennmaradó részért az állam 59 milliárd koronát (655 milliárd forintot) fizet ki kárpótlásként 2030-ig. Az inflációt is figyelembe véve a végösszeg várhatóan 78,9 milliárd és 96,24 milliárd korona (875-1070 milliárd forint) között lesz. 2030-tól viszont megszűnne az egyházak állami támogatása, ami évente mintegy másfél milliárd koronára (16,5 milliárd forintra) rúg. A szakrális épületeket, templomokat, kolostorokat az egyházak röviddel a rendszerváltás után, az 1990-es évek elején visszakapták. Felmérések szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada ellenzi az egyházak kárpótlását.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés