Már csak egy pápaválasztó bíborost várnak a Vatikánba

2013. március 7. 16:50
A bíborosi tanácskozás negyedik napján sem született döntés a pápaválasztás időpontjáról - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Már csak egy pápaválasztó bíborost várnak a Vatikánba.

Összesen 152 bíboros érkezett már meg a Vatikánban hétfő óta zajló kongregációkra. Közöttük 114 a pápaválasztó: a konklávéra várt utolsó, 80 évnél fiatalabb pápaválasztó bíborosnak legkésőbb péntekre kell megérkeznie Vietnamból – mondta Lombardi. A csütörtök délelőtti ülésen 16 bíboros szólalt fel, közöttük a kúria gazdasági hivatalainak vezetői. Téma volt az evangelizáció és az egyháznak a szegényekért végzett tevékenysége is. Ami a pápaválasztás időpontját illeti, Lombardi úgy fogalmazott, a bíborosi testületet vezető Angelo Sodano feladata, hogy ezt szavazásra bocsássa: „ha ezt eddig nem tette meg, azt jelenti, hogy Sodano úgy érezte, még nem érkezett el a konkávé kitűzésének az ideje”.

A szóvivő közölte, hogy a bíborosok gyásztáviratot fogalmaztak meg, hogy kifejezzék részvétüket Hugo Chávez venezuelai elnök halála miatt. Lombardi azt is elmondta, hogy a Sixtus-kápolnának a konklávéra való előkészítése jó ütemben halad, de a fekete és fehér füstöt eregető kályha kéményét még nem szerelték be. A La Repubblica olasz napilap csütörtökön a Vatikán egy névtelenül nyilatkozó munkatársával közölt interjút, aki 2012-ben részt vett a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásában. Az interjúalany elmondta, hogy az iratok ellopásáért másfél évre ítélt, majd pápai kegyelemben részesült Paolo Gabriele volt pápai komornyik „nem egyedül cselekedett”. Húsz fős csoport robbantotta ki a Vatileaks-botrányt, „a Vatikánban dolgozó egyháziak és laikusok, akik ezt XVI. Benedek védelmében és az egyházi ügyek átláthatóságáért tették”.

Ha valakinek mondanivalója van, jobb ha nem névtelenül teszi” – reagált Lombardi. Az olasz sajtó úgy tudja, a bíborosi tanácskozásokon már volt szó a Vatileaks-jelentésről, de a dossziét összeállító bíborosok csak az ügyben érintett két laikus vatikáni dolgozó nevét fedték fel. A bíborosok kezdeti nyilatkozataik után hallgatásba burkolóztak és már nem állnak le beszélgetni a Vatikán kapuiban rájuk váró újságírókkal. Az észak-amerikai bíborosok is lemondták sajtótájékoztatóikat, mivel ezekkel az olasz lapok szerint „magukra vonták a kúria haragját”.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában