Kell-e nekünk magyar pápa?

2013. március 7. 8:39

Csepregi Botond
Református.hu
A protestánsok most is érzékelhető távolságtartással figyelik a Rómában zajló eseményeket.

Érdemes tehát abból kiindulni, hogy milyen pozitív hatással lehet egy ország, egy közvélemény hangulatára, ha egy polgára lesz a katolikus egyházfő. Ha a közelmúlt két római vezetőjét nézzük, eltérő képet látunk. Bár II. János Pál egy, a mostanitól teljesen eltérő politikai-történelmi helyzetben lett katolikus egyházfő, fontos hatása volt ténykedésének az, ahogy a szinte teljesen katolikusnak és máig jellemzően vallásosnak mondható Lengyelország vallásosságát és nemzeti tudatát erősítette a kelet-európai kommunizmus összedőlésének hajnalán. A szintén közép-európai, de protestáns többségű és erősen szekularizálódott Németország esetében azonban óvatosan már megállapítható, hogy XVI. Benedek nyolcéves pápasága nem járt átható változásokkal a lelkiség és nemzeti öntudat terén.

Amennyiben áprilistól egy magyar katolikus főpap irányítaná a Vatikánt, valahol a kettő közé tehetnénk a jelenleg feltételezhető hatást. Az már a mostani találgatásokból kitűnik, hogy a sajtó érdeklődése pozitív irányba terelődött, egyértelműen várakozás jellemzi Erdő Péter pápaságának esélyeit. Okkal gondolhatjuk, hogy megnőne az érdeklődés nemcsak a magyar pápa ténykedése, hanem a vallásos érzület, az egyházi témák, megnyilatkozások iránt. Egészen egyszerűen többször és pozitívabban látszódnának a vallásos emberek a közvélemény rájuk kevésbé nyitott fele számára. Adódna a lehetőség, hogy a több nyitott fül kitárt szívekhez is vezethet, a több megszólalás és a nagyobb hallgatóság több megszólítottat is jelenthet.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem emlékszem, hogy Erdő Péter a forradalom kitörése óta elismerően beszélt volna orbánról.

Kell-e nekünk magyar pápa?

Pápa? Protestánsoknak?
Ostoba vicc...

Sokminden jó lenne, de egészen egyszerűen elérhetetlen. Ez is.

"Kell-e nekünk magyar pápa?"

Igen, kell. Olyan pápai pápa kell, aki folyton bérmáűlkozik. ;-)

Várj, kitalálom!

Jézus UFO-n érkezett. Nem?
Na jó, akkor Indiában élt. Nem?

Na jó. Akkor csak még egy próbálkozás! Talán csak nem? Lehetséges volna? Parthus herceg volt? Azaz magyar?

Tőle és Mária Magdolnától származott Attila, akitől a Merovingok ősi családfája ered, akik, amikor a karoling ármány megfúrta őket, elmenekültek a sztyeppére, és ott nemzették Álmost, akitől származik Árpád apánk. Ugye? Ugye? Ez tuti.

Vallástörténetileg ez nagyjából OK, de az olvtársakat alighanem etnikai szempontból érdekli a kérdés...

Mondjuk az sem elfelejtendő, hogy Jézust a ma is gyakorolt zsidó szertartás szerint körülmetélték, míg a keresztények számára Szent Pál óta kifejezetten tiltott ez a szertartás, mert a Jézus által hozott új szövetség megsértése volna.

Szóval a "Jeruzsálemi szentély köré szerveződött ősvalláshoz" azért sokkal több köze van a mai júdaizmusnak, mint a mai kereszténységnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés