DK: Erkölcsi aggályokat vet fel az egyházi hitelek konszolidációja

2013. március 5. 6:41
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint erkölcsi, alkotmányos, illetve költségvetési szempontból is aggályokat vethet fel az a kormányzati terv, amelyik szerint konszolidálnák az egyházak devizaadósságát.

A független képviselő Molnár Csaba hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken azt mondta: a kormány az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját is tervezi. A DK alelnöke utalt arra, hogy az alaptörvény szerint Magyarországon az állam és az egyházak egymástól elválasztva működnek. Segíti-e ennek az alkotmányos elvnek az érvényesülését az, hogy az állam egy vagy több egyház tartozásainak átvállalására készül? – vetette fel.

Azt is kérdésesnek nevezte, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben van-e lehetőség egy ilyen hatalmas kötelezettség átvállalására. Hozzátette, ha igaz, hogy a Magyarországi Református Egyház devizaadóssága közel 3,5 milliárd forint, akkor az összes egyházé akár több tízmilliárd forintra is rúghat. Molnár Csaba jelezte továbbá, a DK kíváncsi, hogy a kormány valamennyiük adósságát konszolidálja vagy politikai alapon döntve csak néhány, a „szívéhez közel álló egyháznak” ad ilyen kedvezményt. Erkölcsileg elfogadható-e a híveknek, ha a kabinet az adófizetők pénzéből próbál magánszervezeteket konszolidálni? – tette fel utolsó kérdését.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés