Népszerűbb a távozó pápa, mint a katolikus egyház

2013. február 28. 11:42
Vatikánvárosban XVI. Benedek búcsúztatására, Castel Gandolfóban a fogadására készülnek a pápa lemondásának napján. Egy csütörtökön megjelent olasz felmérés szerint Joseph Ratzinger népszerűtlen egyházat hagy hátra.

„Nagyon várjuk! Örülünk, hogy hozzánk jön!” – mondták a Rómához közeli Castel Gandolfo lakosai a sajtónak. A kisváros kilencezer lakosa XVI. Benedek fogadására készül, a pápai rezidenciáról kiszivárgó hírek szerint a távozó egyházfő bőröndjei már megérkeztek. XVI. Benedek ruháit és néhány könyvet is becsomagolt. Castel Gandolfóban vannak már a „pápai család” tagjai is: a közeli munkatársak és az egyházfő háztartását eddig és ezután is vezető világi nővérek, akik már be is vásároltak Castel Gandolfo üzleteiben.

 
„Reméljük, hogy néha elhagyja majd az apostoli palotát, és sétál egyet az utcán” – mondták a helyiek hozzátéve, hogy az este nyolc órától már nyugalmazott pápa „bizonytalan egyházat hagy maga mögött”. A La Repubblica napilap által közölt felmérés szerint lemondásakor „XVI. Benedek erősebb saját egyházánál”. A hívő és nem hívő olaszoknak az egyházba vetett bizalma az utóbbi tíz év alatt közel húsz százalékkal csökkent. 2003-ban – II. János Pál halála előtt két évvel – az olaszok 63 százaléka érzett bizalmat az egyház iránt. Jelenleg 44 százalékos az arány „egy olyan országban, ahol vallása gyakorlásától függetlenül majdnem mindenki katolikusnak vallja magát” – jegyezte meg a napilap. 
 
Az egyház népszerűsége a 2009-ben kirobbant pedofil botrányok után zuhant 50 százalék alá. Ugyanakkor XVI. Benedek népszerűsége nem esett ennyire vissza, jelenleg is meghaladja az 53 százalékot, igaz 2003-ban a lengyel pápa, II. János Pál támogatottsága 77 százalékos volt. A megkérdezettek 44 százaléka szerint XVI. Benedek megromlott egészségi állapota miatt távozik, 43 százalék úgy gondolja, hogy lemondásához az egyházon belüli hatalmi harcok vezettek. 70 százalék úgy nyilatkozott, helyesli a pápa döntését.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha az egyház nem lesz észnáél, akkor beválik az egyházrombolók terve, és liberalizálni fogják a klérust.

Ez lesz a katolicimus vége.

Elég szomorú, hogy akad még, aki bedől a trükköknek.

A cél: rátenni a kezét a katolikus egyház két évezredes tulajdonára. Ennyi. Erre megy ki az egész játék és hadjárat a Pápa és az egyház ellen. Ezért hangolják a közvéleményt a ballib médiában, és bizonyos egyházak szócsövei.

Wojtyla és utóda útjában volt az egyházrombolásnak. Jönnek Rómába az ifjú titánok.

A gyurcsányok és a válségkezelő bajnaik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában