Nem törik össze XVI. Benedek halászgyűrűjét

2013. február 28. 16:12
Csütörtökön délután 5 órakor búcsúzik el XVI. Benedek, halászgyűrűjét nem törik össze, ahogy az elhunyt pápák esetén szokták: a gyűrű egyben marad, csak a pecsétet teszik használhatatlanná egy vésővel.

Róma és a világ figyelme csütörtökön a Vatikánra összpontosul, ahonnan a lemondó XVI. Benedek délután öt órakor távozik a hívők búcsúja közepette. A lemondó egyházfő halászgyűrűjét nem törik össze, ahogyan ezt az elhunyt pápák esetében teszik – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Elmondta, hogy XVI. Benedek 2005 áprilisától használt pecsétgyűrűje egyben marad, de magát a pecsétet egy vésővel használhatatlanná teszik.

Hatvanegy ország több mint háromezer újságírója és operatőre kíséri az egyházfői szolgálat utolsó óráit – mondta el a tudósítóknak Lombardi. Kamerák sorakoznak Castel Gandolfo főterén is az itt magasodó apostoli palota körül. Lombardi hozzátette, hogy egyedül azon a helikopteren nem lesz kamera, amely öt órakor XVI. Benedeket a pápai államból a Rómától 25 kilométerre levő városba viszi.

A délelőtt a bíborosoktól elbúcsúzott pápa munkatársaival ebédelt vatikáni lakosztályában. Amikor elhagyja a Vatikánt, elküldi utolsó Twitter-üzenetét, ezután a december 22-én elindított pápai mikroblog megszünteti működését.

Róma városában nem csak a templomok harangjai búcsúztatják a pápát: ötkor a Capitolium-dombon levő városháza harangja is háromszor megkondul és este nyolckor is megszólal majd, XVI. Benedek lemondása pillanatában. Gianni Alemanno római főpolgármester és az önkormányzati testület öt órakor a Capitolium terére vonul, jelképesen így köszönve el a városból távozó pápától. Este nyolckor több olasz városban félreverik a harangokat.

Castel Gandolfo már kora délután megtelt hívőkkel. Grazie Benedetto! Köszönjük Benedek! Veled vagyunk! – szól a főtéren felállított transzparens. Az épületek bíborszövettel díszített ablakaiba vatikáni és német zászlókat tűztek ki. A Bajorországból érkezett hívők helyi hagyományként babérkoszorúkat hoztak magukkal, azzal búcsúztatják XVI. Benedeket.

Este nyolc órakor a pápát Castel Gandolfóba kísérő svájci gárdisták elköszönnek az akkor már nyugalmazott pápától és visszatérnek a Vatikánba, melyet attól a pillanattól kezdve a bíborosok vezetnek.

A szentszéki szóvivő szerint egyelőre 115 pápaválasztó bíborost várnak Rómába, miután Patrick O'Brien skót bíboros a napokban lemondott, Julius Riyadi Darmaatmadja dzsakartai érsek pedig egészségi okokból nem tud a Vatikánba jönni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés