Egy RMDSZ-es képviselő elismertetné államilag is az egyházi esküvőt

2013. február 25. 10:42
Elismertetné államilag is az egyházi esküvőt Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki törvénytervezetet nyújt be a román törvényhozásban – írta pénteken a Krónika című napilap.

Az erdélyi újság szerint a képviselő azt akarja, hogy a templomban kötött házasságot is elfogadják hivatalosan, és a pároknak ne kelljen polgári esküvőn is részt venniük. Romániában jelenleg a polgári házasságkötés kötelező ahhoz, hogy jogilag elismerjék az állami hatóságok a frigyet. Szabó Ödön fölöslegesnek látja a két különböző szertartás megszervezését, hiszen amennyiben a pár mindenképp szeretné a templomban is kimondani az igent – véli a képviselő –, csak „időpazarlás és pénzkidobás” előtte egy másik esküvőt, a polgárit is megszervezni. A képviselő lehetővé tenné a jegyeseknek, hogy ők maguk válasszanak, egyházi vagy polgári esküvőt akarnak.

Szabó Ödön szerint az ő javaslata a szlovák modellhez hasonlítana. Így a házasodni kívánók a helyi lakosság-nyilvántartóhoz nyújtanák be a szükséges dokumentumokat, amelyek alapján a hivatal eldöntené, van-e akadálya a frigy megkötésének, vagy nem. Amennyiben nincs, erről a pár igazolást kap, amivel a pap elé járul, az egyházi anyakönyvi kivonat pedig a törvény előtt is érvényes volna. Ezzel az egyházi házasságlevéllel a párnak már csak azért kellene ismét az anyakönyvi hivatalba mennie, hogy a házasságot ott is regisztrálják, illetve kiállítsák a polgári anyakönyvi kivonatot. Szabó Ödön szerint javaslata eddig nyitott fülekre talált mind a református, mind a római katolikus, mind az ortodox egyházi vezetőknél.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bár nem szívesen írok le ilyet, de az az igazság, hogy a szlovák rendszer a legjobb.

Ott ugyanis, ha van egyházi szertartás, akkor a polgári házasságkötés lehet egy minden ceremónia nélküli regisztráció is.

Ha a papból állami hivatalnokot csinálunk, akkor sokféle módon rá kell kényszeríteni az állam játékszabályait a minőségbiztosítástól kezdve a homokos "esküvőkön" való aszisztálásig.

Ha viszont a párra bízzuk, hogy az egyházi esküvő után bemenjenek az okmányirodába, és házaspárként bejegyeztessék magukat, akkor át van vágva a gordiuszi csomó.

Kedves Öreg, 23 évvel le van maradva. 1895 és 1990 között ugyanis valóban nem lehetett egyházi esküvő állami "papír" nélkül, de ma már simán.

A rendszerváltáskor megváltoztatták a vonatkozó családjogi törvényt.

Egy következő lépés lenne az egyházi esküvőről kiállított igazolásnak, mint magánokiratnak a befogadása egy okmányirodán. Tótiában így műxik, és mindenki elégedett.

Logikusabb, mint a mindenféle lelkészeket kitanítani az államigazgatási rutinok részleteire. Szóval néha a tótoktól is lehet tanulni.

Mondom, hogy a tót rendszer a legértelmesebb. Akik egyházi házasságot akarnak, megkötik, és az ezt igazoló magánokirattal belibegnek az okmányirodába. Ha egy autóeladást el lehet így intézni, a házasságkötést miért nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés