Pápai esélyesként mutatja be Erdő Pétert a Die Welt

2013. február 23. 11:02
A német konzervatív lap sorozatot kezdett XVI. Benedek lehetséges utódjairól. A sorozat egyes darabjait a lap nyomtatott kiadásában, más írásokat pedig az online kiadásban, a welt.de hírportálon közölnek. Az utóbbi csoportba tartozik az Erdő Péter esélyeit latolgató írás is.

A magyarokról azt mondják, hogy akkor is elsőként lépnek ki a forgóajtón, ha utolsóként léptek be. Ez a képesség Erdő Péter javára válhat a következő konklávén, de akár a végzete is lehet attól függően, hogy dicsőségnek vagy önfeláldozásnak tekinti az ember Szent Péter utódjának tisztségét. Mindenesetre a „nagyon magas és nagyon impozáns” esztergom-budapesti érseknek minden adottsága megvan ahhoz, hogy elnyerje a posztot és cáfolja azokat a jóslatokat, amelyek szerint XVI. Benedek az utolsó európai származású pápa – fejtette ki a Die Welt szerzője.

Hozzátette: Erdő Péter egyházi pályafutása során eddig valamennyi feladatát kitűnően ellátta. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként kulcsszereplő az európai bíborosok között, akik még mindig a bíborosok felét adják a katolikus világegyházban, és álláspontja a fontos kérdésekben megegyezik XVI. Benedek nézeteivel.

Ha a konklávé Erdő Pétert választaná pápának, akkor legalábbis részben beigazolódna Szent Malakiás évszázados jóslata, amely a közkeletű vélekedés szerint a jelenkorra vonatkozik és úgy szól, hogy a történelem horizontján utolsó pápaként ismét egy Péter jelenik meg –írta a Die Welt. 

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha magyar lesz a pápa, akkor Orbánt és Semjént is szentté avatják? Olcsóbb lesz a benzin és a zsemle? Kisebb lesz az ÁFA? Dagadhat a mellünk? Válthatunk buszbérletet a csíksomlyói buszra? Kapunk-e kedvezményt a stólapénzre?

Válaszok:
trendo | 2013. február 23. 12:28
Gombóc XVI. Artúr | 2013. február 24. 11:21

Na most akkor szeretnétek-e, vagy sem? :)))

Neked például a pszichiátriai kezelés mindenképpen olcsóbb lenne!!!

Petőfi is Petrovicsnak született, mégis az egyik legnagyobb magyar költőként ismerjük...

Szójátékról hallottál már? A Bibliában elég sok van ám!

Fölhívnám becses figyelmed az "ezen" mutató névmásra (görögül: epi tauté). Ahogy a magyarban, a görögben is visszautal egy névre, aminek a mása (elég jól sikerült a magyar nyelvészeti terminológia).

Élőbeszédben természetesen tágabb a jelentésköre, akár mutogatással is fixálhatod a nevet, aminek a mása az "ez", csak a Máté evangélium az történetesen írás.

Szóval te a leírt szöveg mögé vizionálsz egy olyan gesztust, hogy Jézus eközben magára mutat. Ám vizionálj, de akkor mit is jelent, hogy te a Szentírásra építed a hitedet?

Általában ezt látom a protestáns olvtársaknál. Ha a Szentírás problémát támaszt a dogmatikai mániáik miatt, rögtön vizionálnak valamit.

Magyarországnak és a világnak abból származna valódi haszna ha megfelelő lelkületű, Krisztusért, az Ő igazságáért élő, sőt érte akár meghalni is kész pápa lenne megválasztva. A nemzetisége, kora, bőrszíne stb. teljesen mellékes a lényegre nézve.

Válaszok:
Csomorkany | 2013. február 25. 21:08

Hát, ha komolyan érdekel ez a szentírási hely, akkor a "Kéfás" szó arám jelentésének kellene utánanézned. Nem elfelejtendő ugyanis, hogy a Mt 16,18 az egy fordítás, történelmileg a beszélgetés arám nyelven hangzott el, és az apostol Jézustól kapott neve a "Kéfás".

Sajnos igazán jó hivatkozásokkal ellátott forrást nem találtam, de amit találtam a neten, az eléggé egybehangzó abban, hogy "Kéfás" az arámul kőszikla.

A görög szójáték ezek után a szentíró játéka. Azt a csodát emeli ki vele, hogy Péter, mint első apostol, az egyház feje mindenestül Jézus műve.

Talán Péter maga fordítja így görögre a "Kéfás"-nevet.

De azért én mégsem örülnék igazán egy szlovák pápának...

Mondjuk a katolikus népek közötti ellentéteket fontos figyelembe venni, ha nem olasz lesz a pápa.

Ez lehet a bukta pl. egy afrikaival is. Képzeld el, ha a derék eutópai bíborosok belenyúlnak egy hutu-tuszi viszályba azon az alapon, hogy néger-néger...

"De azért én mégsem örülnék igazán egy szlovák pápának..."

Van szlovák jelölt?
Nem viszel bele túl sok politikát? Ezzel csak azt bizonyítod, hogy a pápaság, mint intézmény inkább szól a politikáról, érdekekről, hatalomról mint bármi másról. :(

"Ez lehet a bukta pl. egy afrikaival is. Képzeld el, ha a derék eutópai bíborosok belenyúlnak egy hutu-tuszi viszályba azon az alapon, hogy néger-néger..."

Ennyire tájékozatlanok lennének a derék bíborosok?

Válaszok:
Csomorkany | 2013. február 25. 23:09

Azért ne misztifikáljuk túl a dolgot! A pápák nem utolsó sorban bűnös emberek, mint akármelyikünk. Viszont szemben velünk, nagy hatalmú, a magyar egyház életét sokféle módon befolyásolni képes emberek. Mármost, amennyire lehetnek vágyaim az ügyben, jobb szeretnék olyan pápát, akinek az érthető, emberi bűnei nem a magyar egyházon csattannak ostorként.

Ami az afrikaiakat illeti, nem tenném tűzbe a kezem a bíborosok megvezethetetlenségéért.

Szerintem legyen az új pápa egy szolíd, jól ismert, ugyanakkor a magyarsággal nem élből ellenséges európai kultúra gyermeke. Mondjuk lengyel, német, vagy olasz. De a magyar is megfelel...

Válaszok:
ottapont | 2013. február 26. 0:26

"Azért ne misztifikáljuk túl a dolgot!"

Ha a Katolikus Egyházban sincs helye a misztikumnak, csak a politikának akkor nagy a baj. Ha hatalmi érdekek,lobbik számítanak csak akkor nem különb ez mint egy sima világi elnökválasztás. Remélem nem így van!

Ami a magyar pápát illeti én személy szerint nem örülnék neki. Az Egyház nehéz idő elébe néz, a gerincét akarják megroppantani. Ilyen időkben egy se hal se hús, színtelen-szagtalan, megalkuvásra kész pápa kész katasztrófa lenne.

Válaszok:
Csomorkany | 2013. február 26. 8:16

Apor Vilmost speciel boldoggá avatták. Továbbá Batthyány-Strattmann Lászlót, Salkaházi Sárát és Meszlényi Zoltánt is. IV. Károly boldoggáavatása is üzenet a magyarság felé, bár érdekes módon nem szabályozták a magyarországi kultuszt, tehát számunkra nem tették kötelezővé.

Szóval nekem nincs olyan élményem, hogy a Vatikán az elmúlt évtizedekben elhanyagolt volna minket.

Fölhívom a figyelmed a katolikus közmondásra: "nem csak, hanem is" :-)

Ebben az esetben némileg sajnálatos összefüggésben használom, de attól még helyénvaló.

Szóval nem csak a misztikumnak van helye, de nem is csak a hatalmi érdekekenek és lobbiknak, hanem valahogy ezek mögött az emberi utak mögött van jelen az, amit Isten akar.

Reménykedem abban, hogy Isten az új pápát nem büntetésül rendeli most, ahogy mondjuk VI. Sándort alighanem büntetésül rendelte.

Hát, mindenesetre örülök, hogy utánanéztél. Több értelme van, mint az itteni vagdalkozásnak.

Ami a Galata levelet illeti, olvasd el alaposabban! Pál épp azt veti "Kéfás" szemére, hogy magatartásában eltávolodott az általa is hirdetett elvi igazságtól. Ez az a "kétszínűség", amit Pál Péter szemére vet.

Namost Péter, vagy utódai bűntelenségével kapcsolatban a katolikus egyház soha nem fogalmazott meg olyan dogmát, amit a Galata levél jelenete cáfolhatna. Épp ellenkezőleg, ahogy föntebb is írtam az olvtársaknak, a pápák (és Péter) a Katolikus Egyház saját tanítása szerint ugyanolyan bűnös emberek, mint akármelyikünk. Emberileg nézve kövecskék, Isten kegyelméből kősziklák. Pont ez a bibiliai görög szójáték értelme.

Ha jobban belegondolok, éppen az a baj, hogy a politikai szempontok vannak mindig abszolút túlsúlyban.
Éppen ez a baj!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés