A pápaválasztás nem lovi!

2013. február 22. 10:18

Gémesi Gábor
Istenveled blog
Nem a pápa személye a fontos, hanem az, Akit képvisel.

Nem a pápa személye a fontos, hanem az, Akit képvisel. Ehhez képest a média úgy mutatja be a pápaválasztást, mintha a loviról tudósítanának. A sajtó úgy sorakoztatja fel, versenyezteti a bíborosokat, mintha lovak lennének. Fogadóirodákra, bukmékerekre hivatkoznak tudósításaikban.

Az újságíróknak ez is csak egy választás. A sok közül. Nekünk katolikusoknak több, más, de ők ezt nem érthetik... Más világban élnek.

Csak az a jelölt érdekes és érdemes figyelmükre, aki valamilyen botrányt okozott. Sosem felejtik el megjegyezni, hogy a konklávé idős emberekből áll, »kész gerontológia«! Tudósításaikban reflexszerűen előhozzák a felnagyított pedofil ügyeket. A pap számukra pedofil, vagy minimum azok bújtatója. Bűnöző, perverz. A bíborosok érdemi munkájáról, eredményeiről, szociális missziójáról egy szót sem ejtenek.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nem érti, ne bírálja! ( A cinizmus meg nem áll jól magának)

"Nem a pápa személye a fontos" - hurrá, VI.Sándor"!

Az az igazság, hogy simán lehet. De én csak egy egyszerű ember vagyok, nem a szívek és vesék vizsgálója. Ezért engem a pápa jobban érdekel, mint a falusi lelkipásztor.

Úgy látom, mind Isten, mind az átlag falusi lelkipásztorok elfogadják ezt a gyöngeségemet, ezért földi vándorlásom idejére kaptam egy pápát és kaptam egy halom kiváló lelkipásztort, akik békében megvannak vele.

Nézd, legyen némi igazságod: a "helytartó" szó a "vicarius Christi" rossz magyar fordítása. A Katolikus Egyház Katekizmusa magyar fordítása pl. javít is:

KEK 882: A Pápa, Róma püspöke és Szent Péter utóda "örök és látható principiuma és alapja mind a püspökök, mind a hívők sokasága egységének". [408] "A római Pápának ugyanis hivatalából fakadóan -- mert Krisztus helyettese (!!!) és az egész Egyház pásztora -- teljes, legfőbb és egyetemes hatalma van az Egyház fölött, melyet mindig szabadon gyakorolhat."

A szó pontos latin világi használatáról meggyőzőnek tűnik a Wikipedia itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/V..

Eszerint a Diocletianus-féle közigazgatási reform után valóban lett "helytartó" értelme is, de eredendően sokkal általánosabb.

Namost, a Szentírásra visszatérve, nem csak az bibliai igazság, hogy Jézus Krisztus velünk van a világ végezetéig, hanem az is, hogy "Mennybemenetele előtt így szólt tanítványaihoz: tegyetek tanítványommá minden népeket..."

Tehát a tanítványok kaptak Krisztustól egy önálló, saját feladatot és felelősséget, mint egyház. Ebben a feladatban az egyház látható, szervezett közösség, amelynek a Szentírási korban is volt vezetője: Péter. Ő hívta meg a keresztségre a jeruzsálemi zsidókat, és ő keresztelte meg az első pogányt, Kornéliuszt is. Péter tehát annyiban Krisztus megbízottja, helyettese, helytartója, amennyiben az egyháznak, mint szervezett, látható közösségnek megbízása, helyettesítési feladata, helytartósága van Krisztustól. Van az egyháznak ilyen megbízása, hiszen Krisztus föltámadása után fölment a mennybe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában