Erdő Pétert méltatta az Il Foglio című olasz lap

2013. február 22. 13:05
Erdő Péter bíboros vatikáni elismertségéről írt pénteken az Il Foglio című olasz napilap.

A magyar teológus, Európa evangelizátora címmel mutatta be az esztergom-budapesti érseket az esélyes pápajelöltekről szóló sorozatában az Il Foglio. Az olasz politikai elit szócsövének számító újság XVI. Benedek „természetes utódjának” nevezte Erdőt, hangsúlyozva, hogy a kánonjogász professzor bíborost „elismerés” övezi a vatikáni kúrián.

A napilap emlékeztetett arra, hogy 2011-ben a Vatikán Erdőt küldte Limába a helyi pápai egyetemmel kialakult feszültségek feloldására. Tavaly májusban Erdő mutatta be a római Santa Maria Maggiore-bazilikában az Európáért tartott misét, amelyet az általa vezetett Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) kongresszusának keretében tartottak.

Az új evangelizációról a Vatikánban rendezett októberi püspöki szinóduson Erdő mutatta be az Európáról szóló jelentést, a kontinens öregedését, a gazdasági krízis hatását és az európai kulturális és vallási identitás válságát hangsúlyozva. XVI. Benedek a lemondása bejelentése utáni audiencián szó szerint megismételte Erdő akkor mondott szavait arról, hogy a „tömegkommunikáció informálja félre a hívőket az egyház valós helyzetéről” – jegyezte meg az Il Foglio, amely szerint Erdő XVI. Benedek utódja lehet az ortodox egyházakkal való párbeszédben is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában