Az egyház megújhodásáért emelt szót a pápa vasárnapi imádságában

2013. február 18. 10:13
Az egyház megújhodásáért és a hívek szeretetben éléséért emelt szót XVI. Benedek pápa vasárnap délben elmondott utolsó előtti úrangyala imádságában.

A vatikáni Szent Péter téren több tízezren gyűltek össze az eseményre. XVI. Benedek most először jelent meg a hívek tömege előtt, mióta bejelentette lemondását, A római katolikus egyház éléről a hónap végén távozó pápa egyúttal köszönetet mondott híveinek — s külön Róma városának — a neki nyújtott támogatásért és az érte mondott imákért, és a hagyományoknak megfelelően megáldotta a jelenlévőket. A napsütötte Szent Péter teret már az angelus kezdetére tömeg árasztotta el. Sokan be sem fértek a térre: a pápa szavait hallgatók a tér körül is tömött sorokban álltak. Federico Lombardi szentszéki szóvivő több mint 50 ezresre becsülte a tömeget. A római rendőrség 100 ezresnél nagyobbra. A tömeg tapssal köszöntötte a pápát. A többség XVI. Benedek beszéde után is a téren maradt imádkozni és énekelni.

Köszönöm! — mondta nekik többször is az egyházfő. Nagyböjt első vasárnapján a pápa arról beszélt, hogy „újra fel kell fedezni Istent, mint életünk és az egyház életének alapját”. Hozzátette: a rossz kísértésének számít, ha valaki Istent saját céljaira használja fel, a sikert vagy a vagyoni javakat részesítve előnyben. 

Életünk döntő pillanataiban sőt ha jobban megnézzük, életünk minden percében válaszút előtt állunk: kit akarunk követni, magunkat vagy Istent? Az egyéni érdeket, vagy azt, ami igazán jó?” - kérdezte a pápa, lakosztályának a Szent Péter térre néző ablakából. „Imádkozzatok értem és utódomért!” — kérte a hívőket. Apácák, papok, hívők és turisták is részt vettek XVI. Benedek utolsó előtti úrangyala imádságán. A tömeget többségében Róma lakosai alkották: a plébániák közösségei, idősek és családok, akik gyerekeikkel jöttek búcsúzni a pápától. Fiatalok csoportja gitározva vonult be a Szent Péter térre. Az esemény miatt a Vatikán körüli tömegközlekedés akadozott, ezért többen kerékpárral érkeztek. 

Azért jöttem, hogy elbúcsúzzam, ilyen egyszerű” — mondta az MTI-nek egy középkorú római asszony, aki kutyájával érkezett a térre. „Történelmi pillanat, nem hiányozhattam — nyilatkozott egy firenzei fiatalember, aki a reggeli vonattal utazott Rómába. „Remélem, XVI. Benedek után fordulat történik az egyház életében is” — hangoztatta egy Rómában élő amerikai nő. Magyar turisták XVI. Benedeket ábrázoló képeslapot vásároltak. „Ez most már ritkaságnak számít” — mondták. 

A Vatikán körüli kereskedők elégedetten nyilatkoztak a forgalomról. „A gazdasági válságban a pápaválasztás segíthet!” — mondta egy presszótulajdonos a Vatikán és a Szent Péter tér közötti sugárúton. A szuvenírárusok 3 euróért árulták a XVI. Benedek arcképével díszített, Viva il Papa! (Éljen a pápa !) feliratú zászlót. A vasárnap kezdődött és február 23-ig tartó nagyböjti lelkigyakorlat időszakában XVI. Benedek nem jelenik meg a nyilvánosság előtt. Legközelebb a hívők február 24-én búcsúzhatnak el tőle, szintén az úrangyala imádságon. 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában