Mi lesz XVI. Benedekkel távozása után?

2013. február 15. 8:47
A szentszéki szóvivő közlése szerint XVI. Benedek megtartja a pápai nevét, ugyanakkor azt még nem tudni, milyen titulus illeti meg, vagy milyen ruhát visel majd. Federico Lombardi elmondta azt: a volt pápa nyugdíjat nem kap majd, de a Vatikán gondoskodni fog róla.

A nemzetközi sajtó XVI. Benedek jövőjét firtató kérdései közül a Vatikánban se tudnak mindenre válaszolni, hiszen utoljára pápa több mint hatszáz évvel ezelőtt távozott tisztségéből. Az olasz és külföldi újságok is elismeréssel írtak Federico Lombardi, szentszéki szóvivő őszinteségéről, aki a Vatikánban hétfőtől naponta tartott sajtótájékoztatókon gyakran bevallja: nem tud válaszolni a feltett kérdésekre. „Értsék meg, ez a helyzet számunkra is új” – ismétli Lombardi hangsúlyozva, hogy a kánonjogászok, az egyházi tradíció szakértői és a vatikáni protokoll az eseményekkel egyszerre haladva igyekszik válaszokat találni a rendkívüli pápai elhatározás teremtette kérdésekre. Lombardi arra kérte a sajtót, hogy XVI. Benedekről írva a „lemondás” helyett inkább a „visszalépés” kifejezést használja.

Azt már tudni, hogy február 28. után XVI. Benedek megtartja a pápává való beiktatásakor maga választotta nevet. „Elválaszthatatlan tőle, mindenki XVI. Benedekként ismeri” – mondta Lombardi. Arra viszont még nem született válasz, hogy a volt pápát milyen egyházi titulus fogja megilletni. Azt sem tudni, hogy milyen papi ruhát visel majd és ennek milyen színe lesz: XVI. Benedeknek nem lehet többé fehér reverendája, hiszen ez az új pápáé lesz – írták az olasz lapok.

Amikor két hét múlva XVI. Benedek elhagyja a Vatikánt és Castelgandolfóba költözik, személyi titkára Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa kíséri el, aki továbbra is vele marad. A pápával marad az eddig háztartását vezető négy nővér is. XVI. Benedek pápai gyűrűjét ketté törik és a vatikáni pápai lakosztályt lepecsételik az utód megválasztásáig. A volt pápa biztonságát továbbra is a vatikáni csendőrség felügyeli. XVI. Benedek nyugdíjat nem kap, de a „Vatikán gondoskodik róla” – mondta Lombardi, hozzátéve, hogy XVI. Benedeknek pápaként is minimális volt a személyes kiadása.

Castelgandolfóból XVI. Benedek később a pápai állam falai közé készül visszavonulni egy vatikáni kolostorba. Az épület a bio-zöldségekkel beültetett veteményeskert mellett áll, melyet XVI. Benedek pápasága közel nyolc éve alatt alakított ki a vatikáni kertekben. XVI. Benedek a római papokkal tartott audiencián azt hangoztatta, hogy a világtól elzárkózva akar élni, de a szóvivő szerint semmi nem akadályozza meg, hogy lemondása után néha elhagyja a Vatikánt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában