Egy kis kiigazítás

2013. február 13. 21:58

Radnóti László
Gondola
A katolikus egyház történetében azért egyedülálló XVI.Benedek pápa lelépése Szent Péter trónjáról, mert ez a német Pontifex saját elhatározásából történt.

„XVI.Benedek, alias Ratzinger pápa elődei jobbára csak kihalhattak a pozícióból – csakúgy, mint a hajdani szovjet pártfőtitkárok -, néhány kivételt azonban számon tartanak az annalesek. Az ellenpápákkal most nem foglalkozunk. Mellesleg ők is mind külső pressziónak engedve mondtak le a vörös palástról. A tisztséget nem mindhalálig betöltő egyházfők között az első, Pontificat Silverius is csak néhány hónapig volt hivatalban: 536 júniusától 537.novemberig. Ekkor foglalta el a bizánci generális,Belizar, Rómát. Silveriust hazaárulás vádjával elűzték. Három hét múlva rejtélyes körülmények között halt meg Ponza szigetén.

IX.István pápa halála után 1058 április 5-én a római nemesség, amely elutasította az egyházi reformot, X.Benedeket emelte a pápai trónra, de háromnegyed évvel később az időközben megerősödött reformpárt támogatásával a nagy reformer, VII.Gergely, nemcsak kirúgta a pozícióból Benedeket, hanem ki is átkozta. Ez utóbbi 1073-ban halt meg, tehát 15 évvel azt követően, hogy a pápai trónusra ült, ahol a szabályok szerint haláláig kellett volna ülnie.

A most leköszönő XVI.Benedekhez időben legközelebb az a XII.Gergely áll, akit már több mint hat éve leváltottak (nem saját kérésére!), amikor 1415-ben végre felismerte a realitásokat és hivatalosan bejelentette leköszönését.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk ami a szovjet pártfőtitkárokat illeti, Lenin 1924-ben halt meg, de már 1922-től Sztálin volt a pártfőtitkár. Sztálin sajnos valóban a haláláig betöltötte a posztot, Hruscsov azonban, mint tudjuk, korántsem. Brezsnyev és két utóda szintén a halálukig, de Gorbacsov még mindig kakukkol. Szóval ez nem tűnik valami eltalált hasonlatnak. Persze kellett valami nagyon negatív hasonlat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés