XVI. Benedek, akinek túl kevés idő jutott

2013. február 12. 8:26

Véleményvezér
Véleményvezér
Ennyi probléma megoldhatatlan feladat lett volna egy ereje teljében lévő ember számára is.

Amikor XVI. Benedek pápa lett, két hatalmas és egymással szöges ellentétben lévő jellegű nehézséggel kellett szembenéznie.

Egyrészt a katolikus egyház gyors hanyatlásával a fejlett világban, melynek éppen úgy tünete az égető paphiány, mint a nyugati ember látványos elfordulása a kereszténység megannyi fontos tanításától. Ha úgy tetszik, a modernitás és a tradicionális értékek küzdelmét az előbbi látszik megnyerni, legalábbis a közeljövőben. A másik nagy problémahalmaz a fejlődő világhoz kapcsolódik. Ahhoz a rengeteg milliárd emberhez, akik napi problémái még csak össze sem hasonlíthatóak a nyugatiakéval. Itt a katolikus egyház legnagyobb feladata a misszió, annak biztosítása, hogy tanításuk minél több emberhez juthasson el.

A két problémakör közül elődje, II. János Pál pápa utolsó másfél évtizedében, a kommunizmus bukását követően elsősorban a másodikkal foglalkozott. XVI. Benedek azonban úgy érezte, hogy a katolikus egyház hagyományos otthonában, a nyugati világban olyan óriásira nőttek a gondok, hogy neki mint pápának nincs más választása, mint elsősorban erre a problémakörre összpontosítani. Ezért is vette fel a Benedek nevet és fejezte ki reményét, hogy hozzájárulhat a nyugati világ hosszú távú újratérítéséhez.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés