Nem vénnek való igék

2013. február 12. 10:16

Tóta W. Árpád
HVG
Időben visszavonulni, a saját korlátokat felismerni nagyszerű cselekedet, és erről példát vehet bárki, akár katolikus, akár nem.

„Végül mégis élesen szembefordult II. János Pállal. Nem csinálta végig a nyilvános haldoklást, nem várta meg a tömeges virrasztást az ablaka alatt. Talán úgy érezte, neki nem állna olyan jól, mint elődjének? Vagy csak körülnézett a világban, és megértette, hogy ez a szokás, bár hatszáz éve töretlen, mégiscsak egy hülyeség, amit már csak türkménbasi-szintű törzsfőnökök követnek?

Amikor erre rájött, amikor a lemondás gondolatával megbarátkozott, bizonyára eszébe jutott, hogy esetleg a többi hagyománynak sincs feltétlenül értelme, érdemes lenne elgondolkodni rajtuk, és bátran hátrahagyni őket, ha semmi nem szól mellettük. Pápaként erre már semmiképp sem lett volna ideje. De kár volna eltékozolni a tudást és a tapasztalatot. Írhatna kurvajó könyveket a modern kereszténységről.

Humanae vitae

XVI. Benedek nagy pápává lett azzal, ahogy jelentéktelen uralkodását befejezte. A hatalom civilizált elengedése világra szóló példamutatás lehet. Egyben új mércét is állít utódai elé: aligha méltó a korlátlan hatalomra az, aki a végsőkig ragaszkodik hozzá. Időben visszavonulni, a saját korlátokat felismerni nagyszerű cselekedet, és erről példát vehet bárki, akár katolikus, akár nem.

Isten áldását kérem hátralévő életére, bár szerintem nincs isten, csak próbálok valami kedveset írni, mert megérdemli.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"XVI. Benedek nagy pápává lett azzal, ahogy jelentéktelen uralkodását befejezte."
Azt gondolom, te vajmi keveset tudsz XVI. Benedek uralkodói lépéseiről.
Így aztán meg sem ítélheted.

Olyanja nincs neki, most meg álszenteskedik az állandó vallás-és egyházgyalázás után.

Én sem vagyok hívő, de amit ez a majom csinál,az már nekem is sok.

Üdv

"Isten áldását kérem hátralévő életére"

hat, nekem az hogy egy ilyen mondatra ragadtatta totawet, mar feler egy kisebbfajta csodatetellel :)

Igen XVI. Benedek pápa cselekdet, akár etikai példakép is lehet.

Igen TWÁ-nak is érdemes lenne visszavonulni és elgondolkodni, hogy mi jellemzi a szép, stilusos, igazságot tartalmazó magyar újságírást, az újságírás erkölcsi szabályait.

Igen, visszavonulhatna és írhatna kurvajó- hogy az ő értékes, felemelő stilusánál maradjakk - könyveket a modern erkölcsről, amelyben a kocsmai közönséges stílus és tartalom a mérték és érték.

Isten áldását kérem TWÁ hátralévő életére, mert szerintem van Isten, csak van aki ki akarja irtani magából, mert a gonosz pénzzel fizet.

PL.:
Deus caritas est - "Az Isten szeretet"
2.Spe salvi - "Reményben megváltva"
3. Caritas in veritate - "Szeretet az igazságban"

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2013. február 12. 11:16

"A PÜSPÖKÖKNEK
PAPOKNAK ÉS DIAKÓNUSOKNAK
AZ ISTENNEK SZENTELT SZEMÉLYEKNEK
A KRISZTUSHÍVŐ LAIKUSOKNAK
ÉS MINDEN JÓAKARATÚ EMBERNEK
AZ EMBER TELJES ÉRTÉKŰ FEJLŐDÉSÉRŐL
A SZERETETBEN ÉS AZ IGAZSÁGBAN"

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2013. február 12. 11:39

"Időben visszavonulni, a saját korlátokat felismerni nagyszerű cselekedet, és erről példát vehet bárki, akár katolikus, akár nem."

Ez az ostoba nyilván nem jut el odáig, hogy ez őrá is vonatkozik...

Nem tudsz mit kezdeni a válasszal, pedig kaptál...

Úgye tisztában vagy vele, hogy ezzel a hozzászólásoddal elsősorban önmagadat és a hozzád hasonlókat minősítetted?

"Igazság nélkül a szeretet szentimentalizmusba süpped, és üres foglalattá válik, amely önkényesen tölthető meg. Ez végzetes veszély a szeretet számára egy igazságot nélkülöző kultúrában. Érzelmek és esetleges egyéni vélekedések prédájává lesz, visszaélések áldozatául esett, kicsavart értelmű szóvá, mígnem már önnön ellentétét jelenti. . . . Az igazságot nélkülöző szeretet egy beszűkült, kapcsolatoktól megfosztott szférára szorul vissza." (részlet Caritas in veritate "Szeretet az igazságban")

Válaszok:
Csomorkany | 2013. február 12. 12:06

Jé, ez tényleg nagy duma. El kéne kezdenem modern katolikus teológiát olvasni :-(

Pl. Ratzingert.

Természetesen ezek számodra azok. Viszont akkor miért kérdezted? Nyilvánvaló, hogy XVI.Benedek pápához "csak" ilyenek köthetők.
Ha pedig téged nem érdekel a munkássága, miért olvasol róla?

Zsenikém, ne eröltesd magad, mert kiujjúl az aranyered. Jobban ismerem náladnál TWÁ gondolatait és íróniáját. Jobban tennéd, ha azt fejtetnéd meg amit én írtam, mert nem arról szól, amit te vizionálsz.
GyF meg legfeljebb a folyton való bérmálkozásával kapcsolódhatna a témához. Lehet, hogy TWÁ veled együtt még pápának is ajálani fogja.

Nekem tetszett ez a cikk. Továbbra is ajánlom a TVP Polonián vasárnap 13 órától a mise közvetítés megtekintését, csak egyszer, csak tájékozódás céljából. Meg nem muszáj mások meggyőződését tisztelni, de helyes, amennyiben keresztyén egyházakról van szó, mindenképpen, hiszen ez is a közös múltunk, mindenki eredetileg valamilyen vallású családból jött és nyilván nem mindegyik nemzedék viszonyult ellenségesen az eszmerenszerhez, melyben felnevelték.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában