Szentszéki szóvivő: Nem betegség miatt mondott le XVI. Benedek

2013. február 12. 16:32
XVI. Benedek nem szenved semmilyen heveny betegségben, és az idős kora okozta elgyengülés vezetett lemondásához. Történelmi döntésről van szó, a pápát nem befolyásolták a Vatikán kormányzásában jelentkező problémák és a Vatileaks-botrány sem – jelentette ki kedden a Vatikánban tartott sajtóértekezletén Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Hozzátette, hogy a pápa „nyugodtan éli meg lemondását, döntését tiszta fejjel és hosszasan átgondolva hozta meg”. A szóvivő megerősítette a l'Osservatore Romano szentszéki napilap értesülését arról, hogy a pápa a tavaly márciusban Mexikóban és Kubában tett látogatása után hozta meg döntését. Lombardi megerősítette az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap értesülését is, miszerint az utóbbi hetekben egy római katolikus klinikán műtétet hajtottak végre a pápán, és kicserélték szívritmus-szabályozóját. A műtétet eddig titokban tartották. Lombardi „rutinműtétről” beszélt. Ratzinger bíboros a pacemakert még pápává választása előtt kapta.

A szóvivő elmondta, hogy XVI. Benedek a lemondása után nem vesz részt az utódját megválasztó konklávén, és semmilyen szerepe nem lesz az új pápa megválasztásában. Jelenléte sem fog problémát okozni utódjának – hangoztatta Lombardi azokra a feltételezésekre reagálva, amelyek szerint XVI. Benedek „árnyékpápaként” magasodhat utódja fölé. „XVI. Benedek pápai gyűrűjét február 28. után összetörik. Még nem tudjuk, hogy Joseph Ratzinger milyen címet fog viselni, valószínűleg nem bíborosnak fogjuk nevezni, és lehet, hogy a tiszteletbeli római püspök titulusát viseli majd” – hangsúlyozta Lombardi. Megjegyezte, hogy mivel az egyház is teljesen új helyzettel találta magát szemben, számos részletkérdés még tisztázásra vár.

XVI. Benedek a Vatikánban, a Szent Péter-bazilika mögötti Mater Ecclesiae kolostorba költözik be, amelyet most alakítanak át: „A pápa a nővérektől elkülönített szárnyon fog élni, a kolostor számára fenntartott részében senki más nem lesz”. A szóvivő hangsúlyozta, hogy február 28-ig XVI. Benedek teljes mértékben ellátja pápai feladatait. Szerdán megtartja az általános audienciát, a következő napokban korábbi programja szerint fogadja Guatemala és Románia elnökét. Hamvazószerdán eredetileg a római Aventinus dombra várták a pápát, de a liturgiát a római Szent Péter-bazilikában tartja meg. „Azért történt programváltoztatás, mert a bazilika sokkal több embert tud befogadni. Jelentős részvételt várunk a bíborosok, a püspökök és a hívők részéről is” – mondta Lombardi. Az utolsó általános audienciát XVI. Benedek február 27-én tartja meg a Szent Péter téren, ami egyben a búcsúja is lesz.
 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem Őszentsége a mexikói és kubai látogatásán leszűrte, hogy a harmadik világ katolicizmusa egészen másként alakult, mint ahogy azt hajdan Rómából vizionálták. Új, hatalmas kihívások vannak, amit csak egy ereje teljében levő, viszonylag fiatal egyházfő tud majd feldolgozni és megfelelő választ adni rájuk. A változás sürgető és Benedek pápa nem akarta, hogy saját személye ebben akadályt jelentsen. Bölcs döntést hozott, adjon néki békét és nyugalmat a felette álló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában