Drága Testvéreim!

2013. február 11. 12:49

XVI. Benedek
Vatican Radio
Teljes szabadságom birtokában kijelentem, hogy lemondok a római püspöknek, Szent Péter utódjának posztjáról.

Drága Testvéreim!

A konzisztóriumot nem csupán a három kanonizáció miatt hívtam össze, hanem egy olyan döntést is közlök, amelynek nagy jelentősége van az egyház életében. Miután többször megvizsgáltam lelkiismeretemet az Úr előtt, megbizonyosodtam arról, hogy - előrehaladott koromnak köszönhetően - erőm már nem alkalmas a péteri szolgálat megfelelő betöltésére. Tisztában vagyok azzal, hogy e szolgálat alapvető lelki természeténél fogva nem végezhető el kizárólag szavakkal és tettekkel - imádságra és szenvedésre is szükség van hozzá. A mai világban - amely annyira gyorsan változik és annyi, a hívő élet szempontjából mély jelentőségű kérdés rázza meg - Szent Péter bárkájának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez mind a szellemi, mind a testi erő szükséges. Az ehhez szükséges erőm az utóbbi hónapokban fakult meg olyan mértékben, hogy észlelnem kellett: nem tudom betölteni a rám bízott feladatot. Emiatt - és e tett komolyságának teljes tudatában - teljes szabadságom birtokában kijelentem, hogy lemondok a római püspöknek, Szent Péter utódjának posztjáról, amellyel a bíborosok 2005. április 19-én bíztak meg. Így 2013. február 28-án 20 órától Róma széke, Szent Péter széke megüresedik és az új pápát megválasztó konklávét az arra feljogosítottnak kell majd összehívnia.

Testvéreim, a legőszintébben köszönöm nektek mindazt a szeretetet és munkát, amellyel szolgálatomban támogattatok és bocsánatot kérek hibáimért. Most pedig bízzuk az Anyaszentegyházat legfőbb pásztorunkra, az Úr Jézus Krisztusra és könyörögjunk anyjához, Szűz Máriához hogy anyai gondoskodásával segítse a bíboros atyákat az új pápa megválasztásában. Magamról szólva, a jövőben is az Anyaszentegyházat kívánom szolgálni egy, az imának szentelt élettel.

Vatikánból, 2013. február 10-e

XVI. Benedek pápa

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Teremtő Egyetlen Isten segítsége legyen minden hozzá forduló mellett.

Komolyan mondom kezet mostam a dislike után..

Isten adjon nyugodt, termékeny idős kort Benedek testvérünknek!

Takarodjatok vissza őseitek földjére!
Mocskok!

Ez a lemondás így azért egy elég komoly bukta.

Már az életkora miatt is rossz választás volt Pápának. Ez a döntés viszont nem menti meg a Katkó Egyházat a saját letagadott válsága elől.

Nem irigylem az utódját. Kicsit sem.

Válaszok:
Gregorius | 2013. február 11. 20:03

A pápaválasztásra feljogosított biborosoknál már eddig is volt korhatár, ezt Ő most kiterjesztette önmagára is, ami mindenképp egy emberi nagyságra utal. Elődje esetében más volt a helyzet Ő olyan karizmatikus alak volt, akit szerintem nem kizárólag a katolikusok tiszteltek.

Az életkor nem minden. Vagy harminc éve nem tudtak meállapodni a két versengő jelöltben, ezért kompromisszumként megválasztották az öreg Velencei Pátriárkát, aki később komoly reformokat hajtott végre és nagyon népszerűvé vált kedvessége és közvetlensége miatt.

Válaszok:
Lion | 2013. február 11. 21:53

Ahhoz képest most mégis a korára (is) fogja ezt a hirtelen lemondást XVI. Benedek pápa.

De egyetértünk, a kor nem minden ahogy a mostani távozás mögött is főleg más okok húzódnak meg.

Azokkal kell majd szembenéznie az utódjának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában