Vatikán: XVI. Benedek lemond

2013. február 11. 12:05
Vatikán bejelentette: XVI. Benedek február végén lemond hivataláról.

Az ANSA olasz hírügynökség információi szerint február 28-án lemond XVI. Benedek pápa. „A pápa bejelentette, hogy elhagyja hivatalát február 28-án este 8 órakor” – mondta Federico Lombardi pápai szóvivő. Angelo Sodano bíboros szerint a bejelentés „derült égből villámcsapás”-ként érte a hívőket. Mindazonáltal a pápa testvére a Spiegelnek elmondta, hogy hónapok óta tudott a pápa ezen tervéről.

A mindenki számára meglepő bejelentést – amelyet latinul, a vasárnap esti bíborosi gyűlésen tett – a pápa azzal indokolta, hogy sem testi, sem lelki ereje nem elegendő ahhoz, hogy maradéktalanul betöltse hivatalát. Federico Lombardi pápai szóvivő szerint nem az egyház utóbbi időkben tapasztalt nehézségei kényszerítették lemondásra XVI. Benedeket. A jelentések szerint az egyházfő az utóbbi időben egyre nehezebben olvasott fel. Tavaly novemberben még azt nyilatkozta, hogy „csodálatos idősnek lenni”.

XVI. Benedek elmondta, hogy lemondását követően össze kell hívni a bíborosokat. Egy vatikáni hivatalnok szerint ez azért kulcsfontosságú, hogy minél rövidebb ideig tartson az egyházfő nélküli állapot. Federico Lombardi pápai szóvivő szerint a következő pápát március végéig megválasztják.

A 2005 óta regnáló XVI. Benedek mindössze az ötödik egyházfő, aki lemond hivataláról, előtte 1415-ben XII. Gergely, 1295-ben V. Celesztin, 1046-ban VI. Gergely, 1045-ben pedig IX. Benedek tett így.

A William Hill fogadóiroda 13-szoros pénzt fizet Erdő Péter pápává választása esetén, a nemzetközi fogadóirodák a ghánai Peter Turkson bíborost tartják a legesélyesebbnek.

A pápa lemondólevele fordításunkban: 

Drága Testvéreim!

A konzisztóriumot nem csupán a három kanonizáció miatt hívtam össze, hanem egy olyan döntést is közlök, amelynek nagy jelentősége van az egyház életében. Miután többször megvizsgáltam lelkiismeretemet az Úr előtt, megbizonyosodtam arról, hogy - előrehaladott koromnak köszönhetően - erőm már nem alkalmas a péteri szolgálat megfelelő betöltésére. Tisztában vagyok azzal, hogy e szolgálat alapvető lelki természeténél fogva nem végezhető el kizárólag szavakkal és tettekkel - imádságra és szenvedésre is szükség van hozzá. A mai világban - amely annyira gyorsan változik és annyi, a hivő élet szempontjából mély jelentőségű kérdés rázza meg - Szent Péter bárkájának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez mind a szellemi, mind a testi erő szükséges. Az ehhez szükséges erőm az utóbbi hónapokban fakult meg olyan mértékben, hogy észlelnem kellett: nem tudom betölteni a rám bízott feladatot. Emiatt - és e tett komolyságának teljes tudatában - teljes szabadságom birtokában kijelentem, hogy lemondok a római püspöknek, Szent Péter utódjának posztjáról, amellyel a bíborosok 2005. április 19-én bíztak meg. Így 2013. február 28-án 20 órától Róma széke, Szent Péter széke megüresedik és az új pápát megválasztó konklávét az arra feljogosítottnak kell majd összehívnia.

Testvéreim, a legőszintébben köszönöm nektek mindazt a szeretetet és munkát, amellyel szolgálatomban támogattatok és bocsánatot kérek hibáimért. Most pedig bízzuk az Anyaszentegyházat legfőbb pásztorunkra, az Úr Jézus Krisztusra és könyörögjünk anyjához, Szűz Máriához hogy anyai gondoskodásával segítse a bíboros atyákat az új pápa megválasztásában. Magamról szólva, a jövőben is az Anyaszentegyházat kívánom szolgálni egy, az imának szentelt élettel.

Vatikánból, 2013. február 10-e

XVI. Benedek pápa

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mitől vagy olyan biztos abban a zuhanásban?

jellegtelen Pápa volt

Viktus mindent tud és mindent jobban tud.

nagyon nem, egy kereskedelmi egyezmény volt, hogy a katolikus egyház javait ne kelljen a leszármazottakra áldozni

akkor jön az utolsó pápa :D?

És tessék mondani, ki dönti el, hogy mi a hír és mi kerül be a hírekbe és milyen vallása az illetőnek?
Ha mindennap bemondták volna a Tv.-ben, hogy ma is minden rendben volt a Vatikánban, ma sem történt semmi, akkor a negatív hírekkel szemben 99,9% ez lett volna. Aztán van a világban több százezer keresztény pap, most nem sorolom fel az összes rangot és ebből max ha 30 db-nak volt köze pedofíliához.

Egyébként 1937-ben Göbbels, propaganda miniszter találta ki a keresztény egyház elleni támadás módszereként a pedofíliát.

Bakócz Tamás éppen kerek ötszáz évvel ezelőtt volt

pápaesélyes (...), de olyasvalaki lett trónra emelve (Gi.Lo.Medici, X.Leó) aki továbbvitte azt az akkori Egyház-politikát ami 1517-HEZ a Luther föllépéséig vezetett.

Válaszok:
ÁrPi | 2013. február 11. 17:23

..még egy dátum II.Gyula(Juliusz) pápa 1513.február 20-án halt meg. De ez nem oszt nem szoroz

Jolly Jokerként, de mindég helytelenül alkalmazod ez a Petőfi-idézetet: Benedek pápa az igazat mondta, helyesen mérte fel egészségi állapotát és e nehéz helyzetben a pápai feladatokat. Elődjére a fanatikus hit, őrá pedig az intellektus erőssége a jellemzőbb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés