Szentmisét mutat be Erdő Péter az onkológiai intézetben

2013. február 11. 8:00
Szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek hétfőn a Budapesti Országos Onkológiai Intézet Irgalmas Jézus kórházkápolnájában, és idén is együtt imádkozik a betegekkel Szűz Mária Lourdes-i megjelenésének emléknapján – közölte Janig Péter kórházlelkész az MTI-vel.

A Budapesti Katolikus Kórházlelkészséget 2004. március 6-án alapította Erdő Péter azzal a céllal, hogy összehangolja a budapesti plébániák kórházi lelkipásztori szolgálatait. A kórházlelkészség alapvető küldetése az, hogy „a kórházba kerülő emberek számára elérhetővé tegye az egyház szolgálata által a Jézussal való találkozást, ami ebben a megváltozott élethelyzetben különösen fontos” – fogalmazott Janig Péter.

A kórházlelkész hangsúlyozta: a kórházban fekvő betegek számára felbecsülhetetlen jelentőségű, hogy a lelkipásztor figyeljen rájuk, meghallgassa őket, beszélgessen velük, és igényeik szerint a szentségekhez járulhassanak. Utalt arra is, hogy központi sürgősségi telefonszámukat minden budapesti kórházból fel lehet hívni, a katolikus papok pedig egy órán belül el tudnak jutni azokhoz, akik a betegek szentségében szeretnének részesülni.

Beszélt arról is, hogy jelenleg már több mint 140 önkéntes beteglátogató segíti munkájukat. Ők harminc fővárosi kórházban hetente látogatják a betegeket, felajánlva nekik a lelkipásztori szolgálat lehetőségét. Az önkéntesek tevékenységük megkezdése előtt képzésen vesznek részt, ennek során önismereti, illetve a szolgálat lelkiségéről, az egészségügyről, valamint a beteglátogatás gyakorlatáról szóló előadásokat hallgatnak, majd kis létszámú csoportokban feldolgozzák a hallottakat. A tanfolyamokat évente kétszer, ősszel és tavasszal kizárólag a plébániákon hirdetik meg, a katolikus papok pedig ajánlják a jelentkezőket a kórházlelkészségnek – mondta.

Janig Péter elmondta, hogy a már gyakorló önkéntes beteglátogatók havi továbbképzéseken vesznek részt, egy-egy témára fókuszálva kicserélik tapasztalataikat és esetmegbeszéléseket tartanak kiscsoportos foglalkozások keretében. A kórházlelkész beszámolt arról is, hogy jelenleg négy katolikus kórházkápolna működik nem egyházi kórházban a fővárosban: az Országos Onkológiai Intézetben, a Szent Imre Kórházban, a Szent János Kórházban és az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, és további kórházakkal is tárgyalásban állnak. Ezen kívül a budapesti egyházi fenntartású kórházakban, a Budai Irgalmasrendi Kórházban és a Szent Ferenc Kórházban is van működő kórházkápolna.

Szólt arról is, hogy a kórházlelkészségen egy kórházlelkész és egy segédlelkész végzi a betegszolgálatot, rajtuk kívül pedig a főegyházmegye számos katolikus papja vállalja a sürgősségi hívások mellett, hogy hetente egy alkalommal bejárjon egy budapesti kórházba. Mint mondta, a kórházlelkészség központi kápolnája, az Irgalmas Jézus Kápolna az Országos Onkológiai Intézetben működik, ahol kedd és csütörtök kivételével mindennap délután három órakor van szentmise, és szerdánként protestáns istentiszteletet is tartanak a kórházba felváltva bejáró lelkészek. A kápolna mögött, a 26-os épületben található a kórházlelkészség irodája, ahol három munkatárs segíti a kórházlelkész szolgálatát.

II. János Pál pápa 1992-ben döntött arról, hogy a katolikus egyház február 11-én tartsa a betegek világnapját, azon a napon, amikor a hagyomány szerint 1858-ban megjelent Szűz Mária a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, Lourdes francia faluban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A világnap célját a pápa úgy határozta meg, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegnek, illetve segítse elő a szenvedés megértését". A katolikus egyházfő ezen a napon minden évben üzenetet intéz a betegségben szenvedőkhöz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés