A pedofíliával szemben a Vatikán hatósági együttműködésre kötelez

2013. február 7. 9:02
Az áldozatok védelmét és a hatóságokkal való együttműködést nevezte fő feladatának Robert W. Oliver, a vatikáni Hittani Kongregációnak a papok kiskorúakon elkövetett szexuális visszaéléseit vizsgáló főügyésze keddi római sajtótájékoztatóján.

Robert W. Oliver atya a Pápai Gergely Egyetemen tartott sajtótájékoztatón a legfontosabb teendőként jelölte meg a pedofília elleni küzdelemben, hogy meghallgassák és segítsék a papok szexuális visszaéléseinek áldozatait. A Hittani Kongregáció főügyésze bemutatta a tavaly februárban ugyanezen az egyházi egyetemen, A gyógyulás és megújulás felé címmel rendezett nemzetközi szimpózium aktáit. A pedofíliáról rendezett találkozón a világ 110 püspöki konferenciája vett részt.

Oliver elmondta, hogy XVI. Benedek és a Hittani Kongregáció a „szigor” jegyében lép fel a pedofília ellen. „Az egyháznak mély önismeretre van szüksége, hogy képes legyen a bűnt felismerni és kiirtani” – mondta,  hozzátéve, hogy a pedofíliabotrány okozta „válsághoz a papjelöltek nem megfelelő kiválasztása és a szemináriumok elégtelen felkészítése vezetett”. A kánonjogász Oliver decemberben vette át Hittani Kongregációban a pedofíliaügyeket az utóbbi tíz évben vizsgálódó Charles Sciclunától. Oliver korábban a pedofília-botránytól leginkább sújtott bostoni egyházmegyében vizsgálta a visszaéléseket.

A sajtótájékoztatón Oliver hangsúlyozta, hogy az egyház „egyetemes erkölcsi kötelességnek” tartja a pedofíliavádak jelentését a polgári hatóságoknak.„Ez mindenkire egyaránt érvényes, még akkor, ha minden államnak megvannak a maga törvényei” – tette hozzá. Oliver elmondta, hogy a Vatikánba 2004-ben érkezett a legtöbb jelentés, összesen 800, a papok által kiskorúakon elkövetett szexuális erőszakról. 2010-től évente 600 ilyen ügyet jelentenek. Ezek többsége 1965-1985 közötti esetekre vonatkozik.

A püspöki konferenciák háromnegyede kidolgozta és elküldte a Vatikánba a saját papjaira vonatkozó pedofíliaellenes irányelveket, késésben az afrikai és ázsiai egyházak vannak. „Nem tudjuk a múlt össze bűnét jóvátenni, de azon dolgozunk, hogy minél kevesebb visszaélés legyen” – hangoztatta a jezsuita Hans Zollner a Pápai Gergely Egyetem Gyermekvédő Központja (CCP) vezető tanácsának elnöke. A központ a tavalyi szimpóziumon kezdte meg munkáját. Huber Liebhardt, a CCP igazgatója elmondta, hogy megelőzési programjuk többek között már Indiában, Argentínában és Németországban is zajlik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés