Isten tervez, ember válik

2013. január 28. 15:13

Révész Sándor
NOL
A kereszténység antiszexuális fordulatot hozott az európai történelemben.

Marja kérdésére, hogy szabad-e az ember számára »a szerelem boldogsága... a földi szerelemé«, a keresztény fölfogás megalapozói egyértelmű választ adtak: NEM. A kereszténység antiszexuális fordulatot hozott az európai történelemben. Ez Pál apostoltól indult és a nagy egyházatyák, Aranyszájú Szent János, Tertullianus, Szent Ágoston és társaik teljesítették ki. Közös volt bennük a szexualitással szembeni gyűlölet. Voltak, akik ki is heréltették magukat. Órigenész például. Többségük viszont nem helyeselte a kísértésnek való ellenállás ezen könnyített módját.

Aranyszájú Szent János így igyekszik elvenni férfitársai gusztusát a szerelemtől: »...a csodálatos formájú test nem egyéb, mint fehér sírbolt, bévül merő fertő. Ha látsz egy rongyot, amiben ilyesmi van – takony vagy köpés –, ujjad hegyével sem érnél hozzá, látni sem bírod, s mégis láztól reszketsz, amikor ezek tárházával találkozol«. Szent Ágoston hosszan fejtegeti, milyen rettenetes probléma a nemi aktus: a gyermeknemzés miatt kötelező, viszont összekötődik a vággyal, azaz a bűnnel, mivel a bűnbeesést a nemi vágy okozza. Arra kell törekednünk, hogy a szexualitást minél inkább kötelességként gyakoroljuk és minden erőnkkel kerüljük el, hogy örömöt találjunk benne.

Nincs kompetenciám megítélni, hogy ez a felfogás keresztény szempontból mennyire autentikus. De tudok hozzá történelmi funkciót kapcsolni. Nem nehéz. Ameddig a család fontosabb egység gazdasági-társadalmi szempontból, mint az egyén, az individuum, addig a házasság sokkal inkább közügy, mint magánügy.

A család összetételének alakításában a külső gazdasági-társadalmi szempontok sokkal fontosabbak az egyén szempontjainál, az érzelmeknél. A társadalom stabilitása, a gazdasági, hatalmi érdekek érvényesülése végett biztosítani kellett, hogy az egyének érzelmeiket, vágyaikat, ízlésüket alárendeljék ezeknek a külső szempontoknak. És miután a társadalom, melynek stabilitását ez az alárendelés szolgálta, nem világi, hanem az egyház uralma alatt álló társadalom volt, ennek az alárendelésnek az ideológiáját is az egyház szolgáltatta. Ezt az önalárendelést fogalmazza meg Marja Bolkonszkaja példázatos jámborsággal.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Marja kérdésére, hogy szabad-e az ember számára »a szerelem boldogsága... a földi szerelemé«, a keresztény fölfogás megalapozói egyértelmű választ adtak: NEM.

Akkora ordas hazugság és hamis alapvetés már az első mondatban, hogy nem érdemes tovább olvasni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés