Erdő: Vissza kell térnünk a közös alaphoz

2013. január 28. 7:50
A tiszta és emelkedett emlékezés segíthet abban, hogy olyan szörnyűség, mint a holokauszt, ne ismétlődhessen meg soha többé – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét záróeseményén, a keresztény-zsidó imanapon vasárnap a Budapest-Terézvárosi Avilai Szent Teréz Plébániatemplomban.

A bíboros úgy fogalmazott: „Különös öröm az, hogy itt most a különböző keresztény közösségek tagjai együtt lehetnek az idősebb testvér képviselőivel, erősítve ezzel egymás között is az összetartozás felismerését”, amire nagy szükség van, „ezért is tartja ma a holokauszt emléknapját szerte a világon sok ország”. Erdő Péter hozzátette: az Újszövetségben is megjelenik a felebarát, az irgalmas szamaritánus, a másként hívő, aki mégis segít, „és megjelenik a tékozló fiú esete is, az elbitangolt fiatalabb testvér meg a méltatlankodó idősebb, akiket az édesapa össze akar békíteni a találkozás örömünnepén”.

Rámutatott: „Ha mi, keresztények keressük azt, ami bennünket összeköt, vissza kell térnünk a közös alaphoz, (...) Názáreti Jézus személyéhez. Ha hozzá visszatérünk, akkor visszatalálunk népéhez is, mert nem ismerhetjük meg (...) őt, ha nem vesszük komolyan kapcsolatát népével, népének hitével és a szövetséggel”. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi felhívta a figyelmet arra: a Szentírás törvénye megköveteli az özvegy, az árva, a gyenge és az elesett emberek védelmét és segítségét, és „megparancsolja nékünk a felebarát szeretetét”. Megjegyezte: lehetnek az élet kérdéseiben más nézeteink, de „nem lehetnek ellenséges nézetei egy haza fiainak és egy föld polgárainak”.

 

Schweitzer József kiemelte: „Isten előtt alázattal kell járnunk”, mert „mindnyájan az ő esendő gyermekei vagyunk”. Hozzátette: Isten a maga képmására teremtette az embert, ezért „minden emberen meg kell látnunk Isten arca hordozóját”. Meg kell tartani a törvényt, szeretni kell az igazságot és alázattal kell járni Isten előtt – jegyezte meg.

 

A szertartáson részt vett Lackner Pál nyugalmazott evangélikus tábori püspök, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Csernák István metodista szuperintendens, Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház unióelnöke, Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, Kalota József, a Konstantinápolyi Ortodox Patriarchátus érseki vikáriusa, Székely János, esztergom-budapesti segédpüspök, Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára és Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának tanácsosa. Az idei ökumenikus imahét bibliai mottója az ószövetségi Mikeás prófétától származó idézet: „... mit kíván tőled az Úr!” volt.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés