Az abortusz ellen tüntettek Washingtonban

2013. január 27. 15:26
Több tízezres tüntetésen tiltakoztak abortuszellenes mozgalmak pénteken Washington központjában az ellen, hogy legális a művi terhességmegszakítás az Egyesült Államokban.

A Menetelés az életért (March for Life) elnevezésű, évente megrendezett megmozdulás ezúttal csaknem pontosan egybeesik annak a 40. évfordulójával, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság az 1973. január 22-én hozott határozatával engedélyezte az abortuszt azt országban. „A távolból csatlakozom mindazokhoz, akik az életért menetelnek, és imádkozom azért, hogy a politikai vezetők megvédjék a meg nem születetteket, és előmozdítsák az élet kultúráját” – írta pénteken Twitter mikroblogján a részvevőkhöz intézett üzenetében XVI. Benedek pápa.

Az eseményen felszólalt Rick Santorum volt republikánus elnökjelölt-aspiráns, Sean Patrick O'Malley bíboros, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke és – videofelvételről – John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke. A menet részvevői előbb a Capitolium és a George Washington-emlékmű között elterülő National Mall parkban rendeztek tüntetést, majd a legfelsőbb bíróság épülete elé vonultak.

Az úgynevezett Roe vs Wade perben négy évtizeddel ezelőtt meghozott bírósági határozat ellen, amely kimondta, hogy az érintett nők maguk jogosultak meghozni a döntést az abortusszal kapcsolatban, az elmúlt napokban több megmozdulást is tartottak Washingtonban. Egy aktivista, Rives Miller Grogan még Barack Obama elnök ceremoniális beiktatását is megzavarta azzal, hogy egy fa tetejéről végigkiabálta a szertartást.

A közvélemény-kutatások szerint azonban az amerikaiak többsége nem támogatja, hogy visszavonják az abortusz 40 évvel ezelőtti, „mérföldkő jelentőségű” legalizálását. Noha a hívők morális szempontból túlnyomórészt helytelenítik a terhességmegszakítást, a Pew kutatóközpont január közepén közölt felmérése arra a megállapításra jutott, hogy a jelentősebb vallási csoportok közül egyedül a fehér bőrű, újprotestáns-evangéliumi keresztények többsége kívánja egészében visszavonatni az 1973-as határozatot, de ennek az intézkedésnek a pártolói az ő köreikben is csak 54 százalékot tesznek ki.

Mi több, a protestánsok fővonalához tartozó fehéreknek a 74, az azonos felekezetű feketéknek a 65, a fehér katolikusoknak pedig a 63 százaléka ellenzi, hogy visszavonják az abortusz legalizálását. A magzatelhajtás ügyében vívott ütközetek az elmúlt években a szövetség szintjéről az államokéra tevődött át. A Guttmacher Institute elnevezésű, reproduktív egészségügyi és jogvédő csoport szerint 2011-ben és tavaly az államok rekordszámú szigorítást vezettek be a terhességmegszakítás ellen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés