Az ökumené íze

2013. január 25. 8:15

Závodi Zsuzsanna
Reposzt.hu
Vannak akik azt mondják, hogy az ökumenikus mozgalom mélységes válságban van; nincs elégséges látható jel az egység felé, vagy a láthatóság csak a külsőségekben jelenik meg.

Vannak akik azt mondják, hogy az ökumenikus mozgalom mélységes válságban van; nincs elégséges látható jel az egység felé, vagy a láthatóság csak a külsőségekben jelenik meg. Nem gondolom, hogy a high church jellegű ökumené értelmetlen, vagy rutinfeladat. Amikor városunkban nyolc estén át négy-öt felekezet híveivel együtt jelen van, szolgál a veszprémi érsek, annak üzenete van. Az egyháztagok fontosnak tartják és beszélnek róla. Valójában Márfi Gyula városi szinten a hátán viszi az ökumenikus mozgalmat, különösen akkor, amikor egyre inkább látszik, hogy a profétikus elköteleződés fikarcnyit sem visz közelebb a párbeszédhez. Egészen konkrétan arra gondolok, hogy a város plébánosait alig-alig látjuk ezeken az estéken. (…)

Amikor történelmi adottságunk, hogy különböző egyháztestekben élünk, nagy ajándék, hogy mégis megismerhetjük az egy-nyelvűséget. Én magam rendkívüli időnek, ajándéknak tekintem, hogy vannak katolikus, evangélikus barátaimmal, testvéreimmel, akikkel így beszélgethetek. Amikor hittel, hitből azt éljük meg különböző felekezetű emberek, hogy nem felekezeti határokat lépünk át, rúgunk fel, hanem krisztusi módon közelebb lépünk egymáshoz. Az ökumenének számomra feltétlenül jó íze van. A hitben elköteleződve működhet az az ökumené, amikor egymást akarjuk gazdagítani, együtt Krisztust dicsérni, Őbenne elfogadni egymást mindenféle bekebelezései, vagy kirekesztési szándék nélkül.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Keresztkém!
Rosszul alkalmazod e jóízű népi mondást: a tehénnek nem a szarva közt van a tőgye, arra szokták mondani, aki valami képtelenséget állít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés