Koch bíboros szerint elképzelhetetlen a II. vatikáni zsinat megkérdőjelezése

2013. január 17. 8:51
A katolikus egyház nem változtathatja meg álláspontját a II. vatikáni zsinattal (1962-65) kapcsolatban, beleértve a katolikus egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról szóló, „Nostra Aetate” kezdetű nyilatkozatot is – jelentette ki Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke.

Az egyház „nem kérdőjelezheti meg a zsinatot. Ez elképzelhetetlen. A Szentatya sem tagadhatja meg tanítóhivatalát” – mondta a bíboros, aki annak kapcsán erősítette meg ezt a katolikus-zsidó kapcsolatokra vonatkozóan, hogy a közelmúltban a tradicionalista Szent X. Pius Papi Testvériség (lefebvristák) vezetője azt mondta, a zsidók az egyház ellenségei.

A zsidók testvéreink, különösen abból a nézőpontból, ahogyan XVI. Benedek pápa tekint a két testamentum egységére, elválaszthatatlanul kapcsolódunk a zsidókhoz. Ez nyilvánvaló a Nostra Aetate zsinati nyilatkozatból is. A katolikus egyházban nincs vita arról, hogy ez a nyilatkozat máig érvényben van. Csupán egy kis csoport, a lefebvristák utasítják el, akik ellenzik az ökumenikus párbeszédet, a zsidókkal való kapcsolatot és a vallásszabadságot” – magyarázta a pápai tanács elnöke, aki hozzátette: „ha egy csoport nem fogadja el a zsinatot vagy az egyházi tanítóhivatalt, az felteheti magának a kérdést, hogy egyáltalán katolikus-e”.

Federico Lombardi atya, vatikáni szóvivő előzőleg leszögezte Bernard Fellay püspöknek, a lefebvristák vezetőjének kijelentésével kapcsolatban, hogy „az antiszemitizmus minden formája nem keresztényi magatartás, és a katolikus egyháznak minden erejével küzdenie kell ellene”.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk a II. Vatikáni Zsinat egészében történő megtagadása azért nagy tudathasadás, lévén szó egy pápa által elfogadott egyetemes zsinatról.

Nem vitatva, hogy a Zsinat sok zűrzavart hozott, azért nagyon nagy szükség volt rá.

Ami engem illet, eléggé kívülről érkezvén az egyházba, nem hiszem, hogy egy zsinat előtti logikájú egyházba is eltaláltam volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés