Mikor kezdődik egy ember élete?

2013. január 12. 15:31

Frivaldszky Edit
Családháló
Az abortuszok szabályozása tagállami hatáskör, az Uniónak nincs ebbe beleszólása. A kezdeményezés kapcsán felmerül az abortusz-kérdés is, de fontos tudni, hogy az abortusz-tilalom nem része a kezdeményezésnek. Interjú.

- A kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság jogszabályt fogadjon el a magzati élet védelmével kapcsolatban. »A fogantatástól kezdve minden embert illessen meg az élethez, a méltósághoz és az integritáshoz való jog« - ahogyan fogalmaznak. Pontosan milyen konkrét tartalmú jogszabállyal lennének elégedettek?

Az Egy közülünk kezdeményezéssel azt szeretnénk elérni, hogy az Európai Unióban ismerjék el az alapvető emberi jogokat a fogantatástól kezdve, és ennek következményeként ne finanszírozzanak emberi embriók feltételezhető elpusztításával járó kutatásokat és más tevékenységeket. A kezdeményezés révén megváltozhat a pénzügyi szabályozás, és elérhetjük, hogy az ilyen jellegű támogatások megszűnjenek.

A jogszabályokat az Európai Bizottság készít elő. A kezdeményezés szervezői és támogatói azt szeretnék elérni, hogy a pénzügyi szabályozás megváltoztatásán keresztül megszűnjenek az embriók elpusztításával járó tevékenységek, főként kísérletek finanszírozása. Ezzel egyidőben szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az emberi élet a fogantatással kezdődik.

- Mit üzen, üzen-e valamit az európai társadalomnak az, hogy az első esetben, amikor uniós polgárok közvetlenül beleszólhatnak a jogalkotásba, éppen egy ilyen kérdésben tehetik ill. teszik?

Egyértelmű üzenete van az kezdeményezés elsőségének: olyan alapvető emberi jogot támogatunk az aláírásunkkal, mint az élethez való jog. Az európai államokban sincs konszenzus arról, hogy mikor kezdődik az emberi élet. Ennek relativizálása súlyos következményekkel jár az európai társadalmak számára, és a kezdeményezés a problémát a gyökerénél ragadja meg, azáltal, hogy a fogantatással meghatározza az emberi élet kezdetét.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Führer most a zsidókról beszél" - idézet Chaplinnek a "Diktátor" c. filmjéből. Ennél a jelenetnél konyul le az összes mikrofon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés