Az egyház akkor hiteles, ha a szegények közé áll

2013. január 11. 8:10

Kocsis Fülöp
Magyar Kurír
A társadalmi problémát kezelni kell, de amikor az egyház a szegényekkel foglalkozik, soha nem feledkezhet meg arról, hogy a krisztusi örömhírt akarja továbbadni. Interjú.

Ismert a görögkatolikus egyház elhivatottsága a mélyszegénységben élő cigányok felé. Milyen konkrét kezdeményezéseik vannak egyházmegyéjében?

A cigányok között az örömre való fogékonyság és a transzcendensre való fogékonyság sokkal élőbb. Mi nem használtuk ezt még ki. Emiatt persze babonássá is válhatnak, ugyanakkor ők be tudják fogadni ezt a közös örömhírt még a szegényes körülmények között is. Ha nem megyünk közéjük, nem ismerjük őket, akkor óriási feladatot mulasztottunk el. Összetett módon éljük meg az irántuk való elkötelezettséget. Nem csak a cigányok felé lépünk, hanem az olyan elszegényedett emberek felé is, akik ezeken a vidékeken élnek. Hodászon nagyon régóta működik a cigánypasztoráció, kialakultak az intézményei. Szolnokon átvettünk egy városszéli iskolát a szegénytelep közelében. Hasonló dolog indult Nyíregyházán. Kimegyünk az emberekhez, ott létesítünk intézményeket, ahol élnek, hiszen közvetlenebbül tudjuk megszólítani őket a családjaikon keresztül. A szülőknek is szervezünk képzést, nem csak a gyerekeknek. A Huszár telepen tartottunk például erkölcsi képzést, ahol a felnőttképző intézet keretein belül esett szó a háztartásvezetésről, házassági kapcsolatokról, de az abortuszról is. Nagy lehetőség, hogy bekapcsolódtunk a gyermekvédelembe: ezen keresztül sok nehéz sorsú gyermeket tudunk segíteni. Szörnyű valóságokat látunk. Tavaly Nyíregyházán csatlakoztunk egy konferenciához a fiatalkori prostitúció és a nők megrontása témájában. A lányok nagyon kiszolgáltatottak, óriási védelmet jelenthet nekik, ha be tudjuk őket fogadni. Persze sokszor mégis lecsúsznak, sajnos nem tudunk olyan védőhálót biztosítani, amiből senki nem esik ki. Ugyanakkor elmondhatom, ahogyan Pál is mondja: adósa vagyok görögnek, zsidónak, pogánynak. Nyíregyházán az evangélikus egyház gondozásában működtet a város hajléktalanszállót. Mi a hajléktalanoknak egyelőre nem nyújtunk szervezett segítséget. Megsegítjük őket, ha jönnek hozzánk, de egyelőre nincs intézményünk erre.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés