A gyűrű védelmében

2013. január 10. 7:58
Benke Tibor
Campusonline
Szeretném előrebocsátani, hogy nem vagyok sem pszichológus, sem párkapcsolati szakértő, csupán egy gyakorló fiatal katolikus házas, ezért e cikket rendhagyó, saját tapasztalatokon alapuló recenziónak szánom.

Ezek hallatán felmerülhet a sokszor hangoztatott érv: »jól együtt éltek öt évig papír nélkül, majd összeházasodtak és pár év múlva mégis elváltak«, vagyis: nem a papírtól lesz a pár boldog.

Azonban ha e látszólag megdönthetetlen kijelentés mögé nézünk, ismét olyan (egyébként tudományos kutatásokkal alátámasztott) összefüggéseket találunk a Gyűrű-kúrában, amelyek a házasság malmára hajtják a vizet. E szerint a kapcsolatokban az együttélés első két évében szilárdulnak meg a konfliktuskezelési minták, tehát ha egy pár úgy él, hogy nincsenek közös, távlatos céljaik és nem tekintik alapértéküknek az élethosszig tartó elkötelezettséget, hűséget, akkor mindig ott lebeg előttük annak lehetősége, hogy mindenféle következmény nélkül elváljanak egymástól útjaik, megoldva ezzel problémáikat. Ha pedig mégis rászánják magukat a házasságkötésre, attól még nem fog megváltozni az imént vázolt, elkötelezettség nélküli konfliktuskezelési mechanizmus, amely így könnyen valóban válásba torkollhat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés