Ezentúl melegek is lehetnek püspökök Angliában

2013. január 7. 12:12
A Church of England, az angliai anglikán egyház engedélyezte, hogy az élettársi kapcsolathoz hasonló, az állam által elismert civil kapcsolatban (civil partnership) élő homoszexuális papjai püspökök lehessenek.

Graham James norwichi püspök január 4-i nyilatkozata szerint a püspökök testülete decemberben úgy döntött, hogy igazságtalan lenne kizárni a püspöki tisztségből azokat, „akik törekednek rá, hogy az egyház tanításával teljes közösségben éljék az életüket”.

Nagy-Britanniában 2005 óta ismeri el az állam az azonos neműek „civil kapcsolatát”, ekkoriban az anglikán egyház engedélyezte a homoszexuálisok papságát, amennyiben cölibátust fogadnak. Ugyanakkor 1991-es és 2005-ös dokumentumai szerint a Church of England szerint a szexuális kapcsolatnak a házasságra kell korlátozódnia, amely egy férfi és egy nő közt jöhet létre.

A mostani döntést azt követően pattant ki, hogy 2003-ban püspökké nevezték ki a homoszexuális Jeffery Johnt, de a tiltakozások miatt visszavonták a kinevezését, majd 2010-ben újra püspöknek jelölték, de a jelölést elutasították szexuális orientációja miatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés