Megkezdődött Rómában a Taizéi Közösség európai találkozója

2012. december 29. 14:47
Hátizsákos fiatalok lepték el Rómát a Taizéi Közösség január 2-ig tartó európai találkozója alkalmából. Hat napon át az olasz főváros bazilikáiban imádkoznak.

Számukat a pénteki olasz sajtó 40 ezerre becsülte. Az Európa országaiból jött fiatalok közül a legtöbben Franciaországból és Lengyelországból érkeztek – tudta meg az MTI a találkozó egyik szervezőközpontjaként működő Ognissanti plébánián. A fiatalok befogadására a római egyházmegye a lakosság segítségét kérte: közel tízezer fiatalt családok látnak vendégül teljesen ingyen. Két fiatalt Gianni Alemanno római főpolgármester fogadott be otthonába.

A francia Roger testvér által 1940-ben alapított nemzetközi ökumenikus szerzetesközösségnek ez a 35. európai találkozója, 1980 óta a hatodik, amelyet Olaszországban rendeznek. A december 28-tól január 2-ig tartó találkozón részt vevő fiatalok hat napon át Róma négy bazilikájában és más templomaiban napi két alkalommal imádkoznak, virrasztanak, elmélkednek. A közös étkezéseket a Circus Maximus mezején tartják. A találkozó központi eseménye a XVI. Benedek pápával való találkozó lesz szombaton a Vatikánban.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én a bécsi találkozón vettem részt anno, sem azelőtt sem azután nem voltam Taizé csoport tag, de mégis nagyon megérintett amit Bécsben tapasztaltam. Az egymás elfogadásának, megismerésének vágyát, a nyitottságot jó volt megtapasztani.
Roger testvér sokat tett azért, hogy újra egy nyáj legyen és egy pásztor.

Abban a korban az özvegyekről a gyermekeik gondoskodtak. Ha Jézusnak lettek volna testvérei biztosan nem bízta volna a kereszten, kínszenvedései közben az édesanyját Jánosra, aki Máriának nem volt vér szerinti rokona. Jézus állítólagos testvérei tiltakoztak volna ellene a leghevesebben és joggal.

A mai korban, amikor az elemi ösztönök és a szexualitás túl van dimenzionálva egyeseknek nagyon nehéz feldolgozni, hogy az emberi létezésnek nem mindenkinél ez a legfontosabb aspektusa.

Akiket valóban érdekel a Taizé közösség és Roger testvér azoknak ajánlom Kathryn Spink 'Roger testvér Taizé alapítója' c. könyvét. Vékonyka, gyorsan a végére lehet járni, de nagyon tömör, minden érdemleges információ benne van.

Roger testvér azt kereste és annak szentelte az életét amit Jézus is akar: egység a keresztények között.

'Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony, öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból korona.' Jelenések 12

Csak ekkora fontossága van a Biblia szerint.

Én azt gondolom, hogy az üdvtörténet szempontjából annak nincs jelentősége, hogy Mária örök életre szűz maradt volna vagy voltak még gyerekei (én az utóbbi felé húzok, mert nem hiszek abban, hogy lelki házasság)

Lehet, hogy te így látod, én nagyon nem. Elég ha ebbe a fórumba beleolvas az ember és rácsodálkozik a magukat keresztényeknek mondó marakodókra.

Az 'övéi' viszont igencsak marják egymást. Talán csak hiszik hogy az övéi?

"Nyáj: az Egyetemes Anyaszentegyház"

Az számodra melyik, mert számomra a katolikus, már a szó maga is egyetemeset jelent. Ha viszont Neked más a véleményed, mint ahogyan sok kereszténynek más, akkor még sincs egy akol egyenlőre.

'Az, amelyiket nem lehet látni, csak tudni lehet róla, hogy az tartozik bele, aki Jézus Krisztust elfogadja megváltójának és átadja az életét Neki.'


Megnyugodtam. Ezek szerint én is beletartozok, mert az általad leírt kritérium passzol rám is, katolikusként.

A Jelenések könyvébe IS sok mindent bele lehet magyarázni. Az én általam leírt magyarázat különbözik a tiédtől. Ez még nem jelenti azt, hogy téves.

"És ez az ökumené lényege. Nem pedig az, amit egyesek akár jóhiszeműen, akár számításból akarnának: egyközpontú szervezetet egy főnökkel az élen."

A világon a legtöbb hívő keresztény valamely egyháznak, felekezetnek a tagja, ez tény. Megkérdezhetem Te melyikhez tartozol?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában