Gáncs: Életerős új közösség létrejötte után következhet templomépítés

2012. december 29. 14:36
Csak életerős új egyházi közösség létrejötte után következhet a templomépítés, a hívek összetartásához pedig elhivatott lelkészi munka szükséges, emiatt nagyon fontos a lelkészképzés, a továbbképzés és a hivatásgondozás – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

Gáncs Péter kiemelte: a jövőben intézményhálózatukat mennyiségileg már nem tervezik fejleszteni, „inkább a minőség felé kell elmozdulni”, a gyülekezetekre pedig nagyobb hangsúlyt kell helyezni, akár újak alapításával is, amire többek között Budapest agglomerációjában, illetve a főváros néhány kerületében – például Káposztásmegyeren, Soroksáron – van esély, ahol evangelizációs célzattal megjelenik az egyház.

Elmondása szerint sok stagnáló lélekszámú egyházközségük van, továbbá néhol azt is tudomásul kell venniük, hogy közösségeik teljesen elöregedtek, és a falvakból a városokba való vándorlás miatt utánpótlásuk sincsen. Meglátása szerint utóbbiak esetében előreláthatóan eljön majd az idő, amikor egy másik gyülekezethez kell csatolni őket. Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan községek is, ahol már egy ideje üresen állnak a templomok, állaguk pedig folyamatosan romlik. Ezek megóvásáról az állammal kellene egyezségre jutni, és egyebek mellett koncerttermeket, kiállítóhelyiségeket lehetne belőlük kialakítani – vélekedett.

 

Az evangélikus elnök-püspök szólt arról is, hogy lelkészeik körében „elég sok” a válás és a családi krízis, ami nem kis részben a teljesen egyéni munkaidő-beosztásból fakad. Éppen ezért véleménye szerint a jövőben nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre, melynek keretében a jövendő lelkészházastársakat fel kell készíteni a várható esetleges konfliktusokra, továbbá biztosítani kell a rekreációt a lelkészek számára, utóbbit a tervek szerint egy mátrai üdülőhelyen valósítják majd meg. Emellett lelkészi csendes napokat is tartanak, ahol „a szívet-lelket felfrissítik”, továbbá az idősebb és a fiatalabb lelkészgenerációk találkozókon cserélhetik ki tapasztalataikat, valamint a munkaév végen rendeznek többnapos családi rekreációs alkalmakat is.

 

Kitért arra: az evangélikus zsinat tagjai nemrégiben részben a folyamatosságra, részben a változásra szavaztak, amikor az eddigi elnök-püspököt és az országos felügyelőt újraválasztották, de a zsinat vezetőit lecserélték. Rámutatott, a „kicsit túlbonyolított” egyházstruktúrát egyszerűsíteni kell, a testületek közötti együttműködést pedig szeretnék erősíteni.

 

Megemlítette, hogy a püspököknek az elmúlt időszakban nem volt szavazati joguk az evangélikus zsinaton, mondván, hogy az egyházi törvényhozó és végrehajtó hatalmat szét kell választani, mostantól azonban újra lesz, mivel a hatalmi ágak szétválasztásának elve nem feltétlenül alkalmazható az egyházakra. Hangsúlyozta: az egyházi tisztségviselők választásakor nem a hatalom megszerzése vagy megtartása a cél, hanem a különböző szolgálati területek elosztása.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában