A Vatikán Monti oldalára állt

2012. december 29. 14:50

Mario Monti választási programját dicsérte a L'Osservatore Romano szentszéki napilap csütörtök délután megjelent száma. A felmérések szerint a februári parlamenti választásokon a Monti-lista 20 százalékos támogatottságra számíthat.

2012. december 29. 14:50

A „közös jót szem előtt tartó” Montival „a politika visszaszerzi legnemesebb és legmagasztosabb értelmét” – írta a L'Osservatore Romano. A szentszéki napilap Mario Monti mellett foglalt állást a megkezdődött olasz választási kampányban. Ennek Federico Lombardi szentszéki szóvivő későbbi pontosítása sem tudta az élét elvenni. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Vatikán szokása szerint nem nyilvánít véleményt az olasz belpolitikai versenyben.

Monti csütörtökön a programját felkaroló keresztény centrumpártokkal egyeztetett: a Pierferdinando Casini vezette Kereszténydemokrata Unióval (UDC), a Gianfranco Fini vezette Jövő és Szabadság Olaszországért (FLI) párttal és a Luca Cordero di Montezemolo alapította Jövő Olaszországa mozgalommal.

Év végi sajtótájékoztatóján Monti cáfolta, hogy nevével fémjelzett listát indítana, sajtóértesülések szerint azonban a három centrumerő a február 24-25-i voksolásra mégiscsak közös listát állít Monti nevével. A felmérések azt mutatják, hogy Monti 20 százalékos támogatottságra számíthat, többre, mint a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) és ugyanannyira, mint a Beppe Grillo humorista vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S).

Monti pénteken kormánya volt szakértő minisztereivel egyeztet arról, közülük ki akarja folytatni a politikai munkát. Csapatuk összeállításában Montit és választási szövetségeseit sürgeti az idő: január közepéig a pártoknak be kell nyújtaniuk a választási listákat.

Monti középkori kúrával gyógyítaná Itáliát: folyamatos érvágást a betegnek, amíg bele nem hal” – hangoztatta újabb televíziós szereplésében Berlusconi. A PdL elnöke csaknem két hete naponta legalább fél órát szerepel a kereskedelmi és közszolgálati csatornákon. Az olasz médiahatóság bejelentette, hogy januártól szabályozza a választási jelöltek televíziós jelenlétét úgy, hogy mindenkinek egyforma lehetőség és idő jusson.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2012. december 31. 16:55
Nem ismerem Monti munkásságának az eredményeit, csak a tüntetésekről szóló tudósításokat ismerem. Ha csak a nadrágszijhúzás erwedményeire vár, akkor hiába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik