Orbán Viktor és a keresztény gyökerek

2012. december 24. 9:31
morgás joga mindenkit megillet
Ius murmurandi
Miniszterelnökünk vajon mit akar kezdeni a sok-sok ateistával, meg a nem keresztény valláshoz tartozóval, akár hazai, akár európai szinten?

A nála vissza-visszatérő gondolatkör erősen kirekesztő, valamiféle ősi keresztény hitvilágot hozna vissza kontinensünkre. Máskor is kifejtette már, miszerint az Európai Unió a józan ész helyett ideológiákra támaszkodik, ahelyett hogy megértené, nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül nincsen lelke. Oké, Orbán Viktor kampány-szagú monológjaiban a magyar történelmi egyházakhoz törleszkedik - és persze a karácsony sem lehet kivétel - , de azért felmerül a kérdés, miniszterelnökünk vajon mit akar kezdeni a sok-sok ateistával, meg a nem keresztény valláshoz tartozóval, akár hazai, akár európai szinten? Mert igenis, demokratikus kormányfőként tudhatná, nemcsak a keresztény emberek életét irányítja (ahogy az Unió sem), hanem minden magyarét, lélektől-vallástól-felekezettől függetlenül, ahogy az Unió is képviseli minden polgárát világnézeti alapú diszkrimináció nélkül.

És vajon kikre utal Orbán Viktor, amikor spekulációról meg könyvelési trükkökről beszél? Kik azok, akik szerinte nem férnek be a »keresztény« gyökerekbe? És miért kell egy felelős politikusnak a karácsony előtti - valószínűleg - utolsó hivatalos interjújába összeesküvés-elméletet szőni? Igaz, október 23-án részletesebben fejtette ki azt, amire most csak utalt, de aki nyomon követi beszédeit, világosan tudja, miről is beszél.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az emberek nem foglalkoznak annyit a kirekesztés álproblémájával, mint a balliberálisok. Ők rugóznak rajta állandóan, ők akarják a kereszténységet, a hagyományokat, a nemzeti érzéseket, a tradicionális társadalmi értékeket mindenáron kirekeszteni, miközben balliberális recept szerint mindig ellenfeliket vádolják azzal, amit ők tesztek.

Lehet-e az egyik érzékenységre hivatkozni, egy másik érzékenység állandó megsértése mellett? Az egyik legnagyobb liberális hazugság például, hogy a karácsonyfa sérti a muzulmánok érzékenységét. A muzulmánok nem foglalkoznak, főleg Európában, a karácsony megünneplésével, ahogyan a három azonos gyökerű vallás városában, Jeruzsálemben sem zavarják egymás szent helyeit, szent ünnepeit.

Nem tudni tehát, hogy a liberálisok milyen eszmék, milyen érdekkörök ügynökeként bomlasztanak, mert az biztos, hogy nem a világnézeti semlegesség nevében. Akkor ugyanis nem foglalkozhatnának a másik vallás érzékenységével, abban az irányban is, mint egy másik világnézet irányában, semlegesnek kéne lenniük. Mondjuk, akkor lennének valójában semlegesek, ha azt mondanák, intézzék el egymás között.

"És vajon kikre utal Orbán Viktor, amikor spekulációról meg könyvelési trükkökről beszél?"

Szóljon már valaki a cikkírónak, erről Gyurcsány szólt már híres beszédében, őt kérdezze.

"Európai Unió a józan ész helyett ideológiákra támaszkodik, ahelyett hogy megértené, nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül nincsen lelke."

Igen, az ember spirituális lény. Mindenütt a világon az, legyen bármilyen a vallása. Ezen nincs mit magyarázni, ezt mindenki tudja, különben nem igyekeznének annyira rombolni a keresztény vallás pozicióit. Nagy emberek, legyenek tudósok, államfők, sportolók vallják, hogy hisznek egy felsőbbrendű, erkölcsi valamiben, ha nem is mondják ki Isten nevét. Hisznek hazában, nemzetben.

Kár, hogy ilyen provokatív, a szokásos ideológiai alapállást tükröző írás fogant meg a szerző tollából, pont a mai napon. Amire azután jogosan reagál, az igazságot, a többségi álláspontot felmutatva Kvasztics Fedor és facit kommentje. Talán nem kellene most felveni ezt a kesztyűt, a mi oldalunknak, ez a két válasz bőven elég volt. Mi inkább foglalkozzunk szeretteinkkel.

Válaszok:
ottapont | 2012. december 24. 18:36

"Talán nem kellene most felveni ezt a kesztyűt, a mi oldalunknak, ez a két válasz bőven elég volt. Mi inkább foglalkozzunk szeretteinkkel"

Az összes plussz Neked! :)

"És vajon kikre utal Orbán Viktor, amikor spekulációról meg könyvelési trükkökről beszél? "

Attól hogy a tolvaj szóra összerezdül és óvatosan körülpislog egy kisebbség apraja-nagyja, vagy a spekuláns, a hazaáruló gazember szó rettegést vált ki egyesekben, az még nem ok arra, hogy megszüntessük a fogalmakat.

Tán nem a szavak használóiban kellene keresni a problémát.

Tessék egyenesen felülni arra a lóra!

Ma a legtöbb kulturállamban, EU-n belül és kívül egyre határozottab elvárás a befogadottaktól, hogy integrálódjanak.

Nálunk a befogadottak akarnák a többségi társadalomra eröltetni az érdekeiket, akaratukat, gyakran riszató, félelemkeltő és ellenséges viselkedésüket.

Zárkózzunk már fel Európához e tekinttben is.
Ha már a válságukból oly konzekvensen kiosztották nekünk is a részünket.

a "sok sok ateista" is észrevehetné végre, hogy az európai ateizmusnak is keresztény gyökerei vannak.

Európában minden összetettebb társadalmi ideál - még ha tagadólag áll is a bibliai hithez - a keresztény értékrenden alapszik, azzal folytat "belső" vitát. Az ún. ateizmus Önmaga ellen érvel, saját gyökereit rágcsálja.

Az az eszmeiséget akarja kitörölni, amelyik - a vallásos tévelygések és álszentségek romhalmazán és a pragmatizmusokon túl is - egyedül képes volt átmenteni az emberi méltóság alapelvét: ami végsősoron az ellenségszeretet hatalmas, alig teljesíthető, de mindazonáltal kiiktathatatlan parancsában nyílvánul meg.

A tévelygő kereszténységnek van mihez visszatérnie. Az eldurvult ateizmus önmagát emészti fel.

javít: Azt az eszmeiséget

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés