Együttműködési megállapodás kötött a kormány a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyével

2012. december 19. 14:39
Kormányzati és egyházi feladatokat rögzítő együttműködési megállapodást írt alá Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke kedden Budapesten – tájékoztatta az MTI-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A közlemény szerint a most aláírt megállapodás – a hatályos törvényekkel összhangban – garanciákat ad a különböző támogatási formákra, a hitélet és a társadalmi feladatátvállalás finanszírozása tekintetében, továbbá a remények szerint nemcsak a Szerb Ortodox Egyház és a kormány közötti további jó kapcsolatok fenntartásához járul hozzá, hanem elősegíti a Magyarország és Szerbia közötti viszony erősítését is.

A miniszter az aláírást megelőző beszédében elismeréssel szólt a szerb ortodox egyház történelmi érdemeiről, valamint hangsúlyozta: az egyház ma is fontos szerepet játszik a szerb vallási és kulturális identitás megőrzésében – tájékoztatott a minisztérium.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy november 7-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írt alá hasonló dokumentumot az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjével, december 6-án pedig Hölvényi György államtitkár a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházzal. Mint írják, a magyar kormány minden magyarországi ortodox egyház felé nyitott hasonló tartalmú egyezmény aláírására.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés