Még mindig az A fiú

2012. december 16. 17:36

Köntös László
Reposzt.hu
Az alapprobléma azt hiszem az, hogy a film önmagában nem tudta közvetíteni azt a tartalmat, amelyet egyébként a hozzá csatolt szövegek közül nem egy igenis tartalmaz.

Az alapprobléma azt hiszem az, hogy a film önmagában nem tudta közvetíteni azt a tartalmat, amelyet egyébként a hozzá csatolt szövegek közül nem egy igenis tartalmaz. S ezért a filmből éppen a karácsonyi történet teológiai lényege marad ki: nem úgy jelenik meg a történet, mint Isten cselekvésének eszköze és színtere. A legnagyobb ellentmondást abban találtam, hogy míg a film címe A fiú, addig az addig morc kamionsofőr mosolyogva ezt mondja: »fiú, fiú«. Elmaradt a határozott névelő, s így a születés egyetlensége és egyszerisége beleolvadt egy evilági történésbe. Így, sajnálatos módon, a film önmagában nem mondja ki az egyház hite által vallott igazságot, miközben az egyház üzeneteként jelenik meg. Hiába csatlakoznak hozzá kiegészítő szövegek, amelyek elvileg korrigálhatnák a film üzenetét. Azt hiszem, a Dunamelléki Református Egyházkerület esperes-gondnoki értekezletének a nyilatkozata éppen ezt, az egyház hitét kéri számon a filmen, és ebben sajnos igaza van. Szerintem a honlap többi része ugyanakkor más megítélés alá esik.

De nem vagyok rosszhiszemű. Ha jól értem, a film alkotói előtt az a kérdés állt, hogy miként szólítható meg karácsony üzenetével a mai világ. Ekként a kérdés számukra missziói-módszertani-kommunikációs kérdésként tűnt fel. S azt találták, hogy a hagyományos nyelvvel és formavilággal immár nem lehet elérni a mai emberek ingerküszöbét, ide valami teljesen más kell, ami jobban illeszkedik a mai mediatizált világunk nyilvánosságért folytatott küzdelmébe, s amelyik jó részt arról szól, hogy minél meghökkentőbb vagy, annál nagyobb nyilvánosságot kapsz. S tényleg sikerült egy igen meghökkentő, sőt provokatív filmet készíteniük. S mint az internetes hozzászólások sokaságából látszik, a nagyszámú tetszésnyilvánítás is inkább a formának szól. A film képes sokak számára az újdonság, sőt az egyházi megújulás képzetének az erejével hatni, s a nézők egy jó részét a legkevésbé érdekli a tartalom, de értékelik a formát. Meg kell mondani, a film alkotói részben elérték céljukat, az A fiú téma lett az internetes országos nyilvánosság előtt. Sőt, sajnálatos módon nagyon is botrányszagú vita kerekedett belőle.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés