A Fiú, útszélen

2012. december 14. 8:23

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Rövid, frappáns kisfilmet készített az idei karácsonyra egy csapat a Magyarországi Református Egyház megbízásából – a film azonban megosztja annak nézőit, különösen a reformátusokat.

„It's been a while since we saw that child
Hangin' round this neighbourhood
See his mother dealing in a doorway
See Father Christmas with a begging bowl
Jesus sister's eyes are blister ...
The high street never looked so low”

(U2 – If God Will Send His Angels)


Világ végi útszélen, hidegben, piszokban két alak támogatja egymást: egy várandós nő és társa, valahol Külső-Magyarországon. Román sofőr veszi fel őket, hogy aztán megálljanak egy út menti, prostikkal és kamionosokkal színesített, neonfényes parkolóban. Hidegben, sötétben, lepukkant mosdóban gyermek születik, s mintha megjelenne a szeretet a rideg világban. Van remény?

Rövid, frappáns kisfilmet, és hozzá tartozó, a film részleteit magyarázni szándékozó csinos honlapot készített az idei karácsonyra egy csapat a Magyarországi Református Egyház megbízásából – a film azonban megosztja annak nézőit, különösen a reformátusokat. Istentelen provokáció vagy a karácsony mai világhoz igazított valódi üzenete rejlik a filmben? Újszerű, döbbenetes művészi értékű, vagy valójában egy semmitmondó, közhelyes, lapos kisfilm született? Döntsék el A Fiú megtekintése után.

Bónusz kommentekkel, egy hivatalos református állásponttal, majd az arra adott zsinati elnöki válasszal.


„Ez valami borzalom, nem félnek az ISTENTŐL ilyen filmet készíteni.”

„A videó és az egész oldal is fantasztikusan eltalált; felemelő, de mégis emberközeli; összetettsége, sokrétűsége az egyszerűségével vetekszik; ezáltal mindenkihez tud szólni. Köszönöm, és még több ilyet!”

„Ez már valami!:)”

„Ennek a filmnek, és a hozzászólásokból kiderül, hogy nagyon sok magát hívőnek valló embernek sincs SEMMI KÖZE A BIBLIÁHOZ! A Reformatus.hu egyenesen biblikusnak jellemzik, miközben, egyetlen szó nem esik a bűnről, Jézusról, de igazából még Istenről sem! Hogy van képe bárkinek is ezt valódi karácsonynak nevezni, amikor a karácsony, azért ünnep, mert örömhírt hordoz magában, mégpedig azt, hogy a gyarló bűnös ember, aki Isten helyett minden másban bízik, és minden mást tisztel, legfőképpen saját magát, ez az ember kegyelmet kapott Istentől, és elküldte az Ő egyszülött Fiát, hogy Ő szenvedje el a mi szövetség szegésünk büntetését! Ugyanis a Biblia arról is beszél, hogy Isten a Vele való szeretetkapcsolatra teremtett minket, és ezt az ember elutasította (I.Móz3:6) és azóta sincs senki, aki magától egyáltalán próbálkozna azzal, hogy
ezt helyreállítsa (Róm3:10-11). De Isten Megváltót ígér az embernek (I.Móz3:15), és ez a megváltó több ezer évvel később karácsony napján jött a földre. Ezt nem lehet egy nyilvános WCben szült kisgyerekkel azonosítani, akit ráadásul KIS f-el fiúnak csúfolnak! Ez a gyerek nem Jézus Krisztus, az Élő Istennek a Fia! ha pedig nem az, akkor mi köze van a karácsonyhoz?! Ezzel az egésszel, csak az a probléma, hogy Isten a Bibliában jelenti ki magát az embernek (II.Tim3:16), és nemhogy a videóban, de még a honlapon sem látni utalást rá, de akkor mégis honnan akarják megismerni Istent, ha abszolút figyelmen kívül hagyják amit mond? SZÓVAL LEGYENEK SZÍVESEK AZOK AZ EMBEREK NEM NYILATKOZNI SEM AZ EGYHÁZ, SEM ISTEN NEVÉBEN, AKIK A BIBLIÁT ABSZOLÚT FIGYELMEN KÍVÜL HAGYJÁK, ERGO NEM ISMERIK ISTENT, SEM JÉZUS KRISZTUST, AZ Ő KEGYELMÉT, ÉS HATALMAS TETTÉT A MEGVÁLTÁST, VAGYIS NEM JUTOTTAK ÉLŐ, IGAZ HITRE!”

„Nagyon szuper és emberközeli az egésznek az alapgondolata. Azt kívánom, hogy még számtalan ehhez hasonló videó szülessen!”

„Akik ilyen moslékot gyártanak, azok szellemi disznók, nem ismerik Istent és nem lesz üdvösségük. Mint a röfik túlnyomó többségének, ugyebár... Hogy mi nem tetszik? Hát ez: Mint a kik az Isten igazságát hazugsággá változtatták, és a teremtett dolgokat tisztelték és szolgálták a teremtő helyett, a ki mind örökké áldott. Ámen. Mert az Isten igazságát nem ismervén, és az ő tulajdon igazságukat igyekezvén érvényesíteni, az Isten igazságának nem engedelmeskedtek. Ez nem az Isten igazsága, ez egy hazugság, tisztátalan mocsok, amit istentelen, elfajzott, lázadó ördöngösök fingtak ki a seggükből a budin ülve. Ebben mi utal a Szent Istenre? A sok birka?”

„Megható, szép feldolgozás, méltó a karácsony ünnepéhez.”

„Ha valaki kíváncsi arra, mi a VALÓDI karácsony, az olvassa el a Bibliából, Isten igaz, tévedhetetlen Igéjéből Máté evangéliumának 1. és 2. részét (1:18-2:23), vagy Lukács evangéliumából az alábbi részeket: 1:26-56, 2:1-40. Jézus Krisztus, a Szentháromság Isten rendeléséből EGYSZER jött el a földre, és EZT az evangéliumot kellene a Szent Bibliához ragaszkodva, a Heidelbergi káté és a II. Helvét hitvallás lelkületében a Magyar Református Egyháznak is hirdetnie, nem emberek készítette »kampányfilmet«, mely Isten Igéjét semmibe veszi, azt teológiailag súlyosan megterheltnek nevezi. A film SEMMIT nem mond az igazi karácsonyról, Krisztus születéséről, SEMMIT nem mond az Ember Fiáról, arról a gyermekről, akiről Ézsaiás próféta így prófétált: »Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének!« (Ézsaiás 9:6)”

„Gyönyörű volt! Sok emberhez jusson el, főleg azokhoz, akik plázáról plázára vándorolnak, hogy ajándékokat vásároljanak, pedig az ajándékot már régen megkaptuk akkor, amikor a Fiú megérkezett közénk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem láttam a filmet, de szerintem jó, mert benne van a karácsony mondanivalója: minden gyermeknek kell örülni, minden gyermeket kell szeretni,bárhol, bármilyen körülmények közt született is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában