Mindennapi keresztényellenesség

2012. december 13. 14:34
A HVG a Szabad Népet megszégyenítő módszerességgel leplezi le a klerikális reakció – ezúttal a közoktatást sújtó – mesterkedéseit.

„A HVG legutóbbi címlapsztorija a totalitárius diktatúrák zsigeri keresztényellenességét villantja fel. »Unokáink is fogják bánni« című, név nélkül közreadott cikkében a gazdasági (?) újság a Szabad Népet megszégyenítő módszerességgel leplezi le a klerikális reakció – ezúttal a közoktatást sújtó – mesterkedéseit. Az »oknyomozó” szerző ugyanis a Google segítségével kimutatta, hogy a januártól hatályos új oktatási törvény alapján hivatalba lépő 198 tankerületi felügyelőből 15, azaz tizenöt »nyilvános felekezeti kötődéssel« rendelkezik. Az írás kifejezett gyengeelméjűsége miatt (a listára kerülést énekkari szereplés éppúgy megalapozhatta, mint egyházi intézményben való oktatás) a Pulitzer-díj esélyeinek latolgatása egyelőre korainak tűnik. (...)

A HVG listázásával kapcsolatban néhány napig tartható lett volna egy olyan jóhiszemű magyarázat, hogy talán »csak« műveletlenségből eredő túlkapásról, a politikai propagandista elvakultsága okozta tapintatlanságról van szó. Az újság főszerkesztő-helyettesének megszólalása azonban minden kételyt eloszlat: a vallást magánügynek, azt viszont »egy szekularizált országban közügynek és alapvető elvárásnak tekintik, hogy az állami közoktatást ne politikailag elfogult, illetve a vallásos nevelés iránt elkötelezett vezetők irányítsák«. A régi lemez forog újra: a vallás magánügy, de akiről kiderül, hogy templom közelében járt, egyházi intézménynél dolgozott, vagy akár csak beugrott kisegíteni a református énekkar szoprán szólamát, az bizony ne is álmodjon köztisztség betöltéséről.

Szerencsés kor az, amelyben a felekezet alapján listázó gonoszság nem gyakorolhat az állampolgárok életét befolyásoló közhatalmat. Bízzunk benne, hogy kitart, és mind a tanfelügyelők sorát, mind a közösség szolgálatának más területeit egyre nagyobb számban fogják színesíteni a különböző felekezeti, jószolgálati, művészeti és más társadalmi szervezetek iránt elkötelezett emberek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy ateista azt mondhatná a kereszténynek, hogy "a gyerekedet ne járasd hittanra, te magad ne járj templomba, különben kirúgnak a munkahelyedről".

A munkahelyi magatartás sem feltétlenül azonos, és ez is válhat üldözés forrásává.

Konkrét példa: ismerősöm, persze "szóbeli figyelmeztetésként", megkapta a főnökétől egy szociális intézményben, hogy túlságosan keresztény, és változtasson a magatartásán, mert ez sokak szemét csípi.

Ismerősöm szerint az egész alapja az, hogy ő a jórészt demens gondozottak helyett tette szóvá, hogy talán nem kellene az ápoltakat éheztetni és fizikailag bántalmazni, pusztán azért, mert nem tudnak visszaszólni. Erre volt az a válasz, hogy "Te túlságosan keresztény vagy."

Egy csomó liberális társasalmi projekt beleütközik a keresztények ósdi erkölcsi fölfogásába a kábítószerek legalizálásától kezdve a megélt homoszexualitás heteroszexualitással való egyenrangúsításáig.

Nehéz eldönteni, hogy ezeket a projekteket pont azért erőltetik, akik erőltetik, hogy a keresztényekkel ütközési felületeket alakítsanak ki, vagy fordítva, ezek "természetes törekvések", amelyek ütközési felületekké váltak, de akárhogy is: a keresztények nagyon sok ateistának útjában vannak.

Ha nem épp tegnap találkoztam volna a sztorival, veled röhögnék.

Szentorbán uralkodásának 2. esztendejében (szóbeli) munkahelyi figyelmeztetés alapja volt, hogy az egyik keresztény felebarátom túlságosan keresztény.

Ha jól belegondolsz, egy magát megvédeni nem tudó, demens ápolt súlyos elhanyagolását egyedül spirituális megfontolások akadályozhatják meg, kb. az, hogy "ő is csak ember".

Ettől függetlenül nem gondolom, hogy a keresztényüldözés épp az orbáni kétharmad Magyarországán napi veszedelem, de talán érdemes kicsit túltekinteni a szentorbáni provincia határain.

Azt látom, hogy a keresztény hit fölvállalása számos munkahelyi, társadalmi retorzió forrása lehet ma Európában.

Olvasd már el, amit írok:

"Spirituális megfontolás" = "A magát megvédeni nem tudó, kommunikációképtelen beteg is ember"

Ha neyedben megvan ez a belátás, akkor neyedben van valami, amit én "spirituális megfontolás"-nak nevezek, mert nekem így tetszik, és mert veled egyenlő jogom van a nyelvhasználathoz. Ennyi. Ez egy nyelvhasználat a részemről.

Ez a spirituális megfontolás egy átlag mai kórházban súlyos munkahelyi konfliktusok forrása lehet.

Ha pedig egy ápolónő ezt a spirituális megfontolást a keresztény hitére vezeti vissza, és a munkaadója úgyszintén, és keresztényként kapja a lecseszést, akkor a spirituális megfontolásából következő munkahelyi konfliktust keresztényüldözésnek fogja tekinteni, teljes joggal.

Ha egy olyan indoklásnak, hogy "túlságosan vallásos, és gondolkodjon el a magatartásán" nincs köze a keresztényüldözéshez, akkor nem tudom, te mit mondanál annak. Jó, nem akasztották föl, ez tény.

Írtam, mit jelent a "túlságosan vallásos" a gyakorlatban: szóvátette, hogy munkatársai elfelejtenek enni adni az ápoltaknak, meg időnként brutálisak velük.

Valóban a vallásossága miatt tette szóvá, és ezt a munkatársai egészen pontosan így értették.

Nem arról van szó, hogy emiatt nem tudok aludni, de vedd észre, hogy ez bizony nyomásgyakorlás.

A HVG - amely nemrég köztársasági elnököt buktatott, tehát igenis jelentős közéleti tényező - megpróbál nyomást gyakorolni a döntéshozókra, hogy állami középvezetői szerepbe ne tegyenek kereszténységüket megvalló személyeket. Ez meg nagyon veszélyes irány, ha jól végiggondolod.

Schmitt Pál már 10 éve is érdemtelenül birtokolt egy doktorit, de csak akkor bukott bele, amikor a HVG szóvá tette.

Részemről semmi gond, mivel ebben igaza volt a HVG-nek.

De ezek után ne listázzon embereket a döntéshozókra való hamis erkölcsi nyomásgyakorlás céljából!

Köszönöm, szeretettel biztosítalak arról, hogy a jövőben is kiabálni fogok, ha valaki rálép a tyúkszememre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés