Két jelölt az Erdélyi Református Egyházkerület püspöki tisztségére

2012. december 6. 14:37
Két jelölt verseng az Erdélyi Református Egyházkerület közelgő püspökválasztásán: Kató Béla sepsiillyefalvi lelkész és Székely József, a Kolozsvár alsóvárosi gyülekezet lelkésze.

Az egyházkerület honlapján megtalálható adatok szerint a szerdán lejárt határidő előtt Kató Béla sepsiillyefalvi lelkészt, jelenlegi püspökhelyettest 12 egyházmegyei tanács jelölte a tisztségre, Székely József, a Kolozsvár alsóvárosi gyülekezet lelkésze három egyházmegyei tanács jelölését kapta. Gyenge János, az egyházkerület illetékese az MTI-nek elmondta, a jelöltek közül az egyházkerület december 14-én tartandó közgyűlése választja meg Erdély 46. református püspökét.

A tisztséget 2000 óta betöltő Pap Gézának lejár a második mandátuma, az egyház belső szabályai szerint újabb püspöki mandátumra nem jelölhető. Romániában a 2011 októberében tartott népszámláláson 1,237 millió polgár vallotta magát magyarnak. A korábbi népszámlálás adatai szerit a romániai magyarok körében a református vallás a legelterjedtebb, a magyarok 45 százaléka vallotta magát reformátusnak. A romániai református egyház a királyhágómelléki és az erdélyi egyházkerületre oszlik.

Az Erdélyi Református Egyházkerülethez – a kerület saját nyilvántartása szerint – több mint 310 ezer gyülekezeti tag tartozik, köztük elenyésző azok száma, akik nem magyar anyanyelvűek.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés