A Vatikán bélyeggel támogatja a Szent Péter tér oszlopsorának restaurálását

2012. november 28. 9:50
A Vatikánt is utolérte a gazdasági válság: a pápai állam bélyegeket adott ki, melyek bevételéből a Gian Lorenzo Bernini építette oszlopsort akarják restaurálni a Szent Péter téren.

Bélyegeket adott ki a Vatikán, a bevételből a Gian Lorenzo Bernini építette oszlopsort akarják restaurálni a Szent Péter téren. A Vatikánt is utolérte a gazdasági válság – kommentálta az olasz sajtó a pápai állam numizmatikai és filatéliai hivatala által kibocsátott két új bélyeget. Ezek a bélyegek nem egyházi ünnepről, pápáról vagy szentről emlékeznek meg. Azzal a céllal születtek, hogy Bernini barokk oszlopcsarnokának helyreállítását segítsenek befejezni.

A vatikáni kezdeményezés nemcsak gyűjtőknek, hanem zarándokoknak, turistáknak és mindazoknak szól, akik szívesen csatlakoznak a páratlan műemlék restaurálásához. Az egyik bélyeg VII. Sándor, a másik XVI. Benedek pápa címerét ábrázolja: az első bízta meg Berninit 1656-ban a Szent Péter tér rendezésével, a másik pedig több mint háromszázötven évvel később megkezdte az oszlopsor restaurálását. Mindkét bélyeg tíz eurót ér, és a bélyeglap egyben tanúsítja a Bernini oszlopcsarnok helyreállításához adott hozzájárulást. Kérésre a bélyeglapra rávezetik a vásárló nevét is.

A bélyegek a vatikáni posta Szent Péter téri vagy a Vatikánon belüli hivatalában kaphatók. Interneten is megrendelhetők a www.vaticanstate.va honlapon. Bernini (1598-1680) tizenegy éven át dolgozott a három sorban egymás mögött álló, 284 oszlop alkotta csarnokon, amely ellipszis alakban övezi a Szent Péter teret. Az oszlopsor tetejét 140, szentet ábrázoló szobor díszíti. Az oszlopsor restaurálása 2009-ben kezdődött. 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában