Egyháznaknál dolgozhatnak a közmunkára ítéltek

2012. november 25. 14:49
Elsőként írt alá az országban együttműködési szándéknyilatkozatot a Pest Megyei Kormányhivatal a régióban működő történelmi egyházak vezetőivel a közérdekű munkabüntetésre ítéltek egyházi intézményeknél, egyházközségeknél történő foglalkoztatása érdekében pénteken Vácott.

A dokumentumot a kormányhivatal, valamint az evangélikus, a katolikus és a református egyházak vezetői a speciális büntetésfajtával kapcsolatos konzultáció után látták el kézjegyükkel.

A kormányhivatal igazságügyi szolgálata által szervezett konzultáción egyebek mellett elhangzott, hogy a súlyát tekintve a pénzbüntetés és a szabadságvesztés közötti munkabüntetés elvileg kiváló lehetőség az elítélteket fogadó önkormányzatoknál a hiánypótló munkák elvégeztetésére, de a befogadóhelyek száma véges, s a hozzáállás is változó. Olykor nem sikerül az elítélt lakhelyén munkát találni, de gond a hétvégi foglalkoztatás, illetve a felügyelet megoldása is, ezért jó, hogy a törvény lehetővé teszi a civil szervezetek és az egyházak számára is az elítéltek befogadását.

Pest megyében Biatorbágyon, Budaörsön, Zsámbékon, Albertirsán és Hernádon találni példákat az egyházi foglalkoztatásra, amelynek révén az egyházközségek minimális adminisztratív teherrel, bérköltségek nélkül juthatnak munkaerőhöz. Ennek a tendenciának a kiteljesítését célozza a pénteken aláírt szándéknyilatkozat. A dokumentum szerint a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálata évente egy alkalommal tájékoztatja az érintett egyházakat a közérdekű munkabüntetés végrehajtásának tapasztalatairól.

Az év eddigi időszakában 1340 közmunkabüntetést szabtak ki a régióban élőkre, többnyire kisebb súlyú vétségek (például lopás, garázdaság, tartásdíjfizetés elmulasztása) miatt - közölte az MTI érdeklődésére a Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportjának vezetője. Bödéné Baráth Mária szerint ez a büntetésfajta kifejezetten „jó találmány” (a legfeljebb 300 órányi közmunkát jelentő ítéleteket még soha senki sem fellebbezte meg), de végrehajtása és ellenőrzése problémát jelent, különösen az önkormányzatok esetében. A törvényszék azért is örül a mostani megállapodásnak, mert az egyházak eddig is lelkiismeretesen és körültekintően jártak el az elítéltek foglalkoztatásakor – tette hozzá a csoportvezető.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egyház által végzett közfaladokkal (kórházak, iskolák st.) kapcsolatosan semmi bajom nincsen a közmunkások bevonásával. Ami viszont ezen túl van (sekrestyék takarítása...), azt már nem támogatnám.

Válaszok:
Csomorkany | 2012. november 25. 22:20

Na itt is ez az elírás.

A közmunkára az megy, akinek nincs munkája. Akit elítélnek, mert elkövetett valamit, azt közhasznú munka végzésére ítélik és nem munkanélküliségre.

Mondjuk a fölsorolt figurákat aligha engednék be egy sekrestyébe, vagy úgy általában értékek közelébe.

Másrészt egy műemléki előírásokkal gúzsbakötött ősi templomépület fönntartásába vagy beszáll az állam, vagy az is összedől egy-egy amúgy is haldokló faluban. Ha beszáll, miért ne szállna be ilyen módon akár?

Válaszok:
Gregorius | 2012. november 25. 22:36

Egyházi fentartású kórházakban (is) mindig van olyan segédmunka,például a mosodában amit elvégezhetnének.

Itt elsősorban közlekedési szabálysértők és más enyhébb figurák fordulhatnak elő, nem nehézfiuk. Egyébként a harangról való galambszarvakarás elvégzését nem támogatnám, de a graffiti lemosást már általában igen.

Te, és mi van, ha nem egy temploma van?

Amúgy nem akarok hülyeségeken vitatkozni, a Fujiamára is sok út vezet, meg annak is sok útja van, hogy egy harangról eltűnjék a galambszar. Ezen utak egyike, hogy kisebb kihágások elkövetői letakarítják. Részemről OK, Te dühöngj bátran!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában