Takarékosságból már nem a Vatikán állítja a Szent Péter téri betlehemet

2012. november 22. 17:30

Megkezdték a Szent Péter téren a betlehem építését, amelyet első alkalommal nem a Vatikán, hanem az olasz Basilicata tartomány állít fel.

2012. november 22. 17:30

A gazdasági válságban a pápai állam is takarékoskodik - kommentálta az olasz sajtó a Vatikán bejelentését, miszerint az idei évtől nem költ pénzt a Szent Péter téri betlehemre. Az épületnagyságú betlehem finanszírozását és megépítését a dél-olasz Basilicata tartomány végzi el, a Vatikán csak a villanyszámlát és a karbantartási költségeket állja.

A 225 négyzetméteres betlehem most is a bazilika előtti tér közepén, az obeliszknél emelkedik. Jézus születésének jelenetét ábrázolja az isteni gyermekkel a jászolban, közelében Szűz Máriával, Szent Józseffel és a pásztorokkal. Nem hiányzik az ökör és a szamár szobra sem, pedig XVI. Benedek A názáreti Jézus című könyvének a héten bemutatott harmadik kötetében kizárta, hogy ez a két állat ott lett volna Jézus születésekor – írták az újságok.

Basilicata saját reklámozására használja fel a karácsonyi ünnepek heteiben a Szent Péter téren százezrek, a tévében milliók által látott betlehemet: a jászolt övező kövek Matera városából érkeztek, a boroshordók az aglianico borról ismert Bertellóból.

A betlehem alakjait ábrázoló terrakotta szobrokat a Basilicatában az ötvenes években hordott népviseletbe öltöztették fel. A bibliai jelenet mellett magasodó 24 méteres karácsonyfát Molise tartomány, ezen belül Pescopennataro település ajándékozta a Vatikánnak. A fát és a betlehemet december 14-én avatják fel.

Ezentúl minden évben más olasz tartomány vagy külföldi állam építheti a betlehemet” - jelentette be Giuseppe Bertello bíboros, a vatikáni kormányzóság elnöke. A sajtó úgy tudja, hogy az 1982 óta a Szent Péter téren felállított betlehemről a Vatikán a Vatileaks-botrány miatt is lemondott, miután a kiszivárogtatott dokumentumokból nyilvánosságra került, hogy a pápai állam évente csaknem félmillió eurót (140 millió forint) költött a látványosságra.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik