Szekuláris Monica-show: tilos betlehemezni

2012. november 21. 17:42

Szilvay Gergely
Mandiner
A döntés abszurditását felesleges magyarázni, ez csak a szokásos tolerancia-diktatúra újratöltve.

Szabad-e betlehemezni? – hangzott fel régen a kérdés karácsony körül a falvakban. Hogy a betlehemező gyermekeket nem mindig jámbor szándékok vezették, arról Fekete István ír megkapó novellákat Téli karácsony című kis kötetében. Nos, a Szent Ágoston édesanyjáról, Szent Mónikáról elnevezett, Los Angeles-szel egybeépült amerikai városban, Santa Monicában a kérdésre nemmel válaszolt a városi tanács. Persze arrafelé nem subás gyermekek járnak házról házra, csupán a szokásos adventi-karácsonyi betlehemeket szerette volna felállítani a Santa Monica-i Betlehem Tanács, ahogy az elmúlt hatvan évben is tette.

A helyi ateisták a város vezetésénél kezdeményezték, hogy tiltsák be a betlehemeket, pontosabban minden „látogatatlan kiállítást” a közterületen; de az ötlet bevallottan a betlehemek ellen irányult, miután egy bizonyos Damon Vixnek elkezdte sérteni a szemét a jelenet, és sikerült támogatókat találnia az ötletéhez. Miután a kerületi bíróság úgy határozott, hogy a városnak joga van betiltósdiba kezdeni, Santa Monica betiltotta a betlehemeket.

Annie Laurie Gaylor, a Freedom From Religion Foundation elnöke szerint a vallás egyszerűen nem való a közterekre, és épp elég, hogy minden sarkon „adómentes” templom áll. Továbbá szerinte a döntés az állam és az egyház szétválasztásának fenntartását szolgálja. A betlehemesek fellebbeztek a döntés ellen, amit a vallásszabadság elleni sérelemnek tartanak. Emellett hozzátették, hogy ez a harc örökké tart majd, s ez még csak a kezdete a karácsonyi háborúnak.

A Gawker cikkének kommentjeiben feltűnik egy, a döntést támogató keresztény: szerinte legyen elég a díszítés és ne utaljanak egy vallásra sem. Van viszont egy tiltást nem támogató ateista is (feltételezem, hogy a legtöbb ateistát egyáltalán nem zavarják a köztéri betlehemek, amelyeket egyszerűen kedves hagyománynak tartanak). Olyan is akad, aki felveti az ötletet, hogy más vallások is kapjanak helyet a betlehemek mellett. Szép hippi gondolat – kár, hogy a karácsony specifikusan keresztény ünnep, esetleg még az egykori pogány fényünnep felélesztői tudnának felzárkózni valamivel. Vajon Santa Monica belterületén kívül lehet-e betlehemet állítani? Csattanós válasz lenne körbevenni a várost betlehemekkel.

A döntés abszurditását felesleges magyarázni, ez csak a szokásos tolerancia-diktatúra újratöltve. Kérdés, hogy Santa Monica közterei mióta az állam kifejezett reprezentánsai; illetve hogy az államnak el kell-e fogadnia, hogy állampolgárai közösségei nyilvánosan ünnepelnek? Lenne még pár hasonló ötletünk: templomrombolás; keresztények katakombákba száműzése; a város nevéből a Szent jelző eltávolítása. Legyen csak Monica. Los Angeles pedig Los. Ja, és mindenképp örülnénk, ha ezentúl államilag szabályoznák a tolerancia nevében az angolszász világban (plusz az EU-ban), hogy Santa Claus ezentúl legyen csak Claus.

További ötleteket várunk olvasóinktól a nyilvánosságban is megjelenő, jászolhoz és Kisjézushoz hasonlóan sértő keresztény hagyományok áramvonalasítására és tolerancia-faktorának emelésére.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek az ateisták legalább nyíltan színt vallanak, nem bújnak mások mögé mint az európai úgyneveztt liberálisok, akik a muszlimok érzékenységére hivatkozva üldözik a kereszténységet újabban.

Brüsszelben sem állítanak már soha többé karácsonyfát, csak valami mű izét, amire fel is lehet mászni jó pénzért, ugyanis sértené a más vallásúak érzékenységét. A keresztények érzékenysége meg smafu.

Várom, hogy mikor gyürüzik be hozánk ez az agyamenés. Mert, hogy lesz aki felveti az bizonyos.

Arra leszek kiváncsi, hogy kifogásolják-e majd a Nyugati-téri Menora állitást is. Szerintem örülni kéne annak, hogy minden vallás hivei meg a laikusok is tartják a hagyományaikat akkor is ha nem gyakorló hivők.

Erre szokták mondani, hogy zsido-keresztény kultura ami léttrehozta europát, nem feltétlen a vallásra, hanem annak kulturális hagyományinak a tisztelete ami megtartotta europát europának. Ezek a hagyományokat mindenki magának érezheti. A keresztények és más valláshoz tartozó hivők a maguk hite szerint senkit sem kényszeritve végezheti rituális, spirituális szertartását a maga hite szerint.

A Szentírásban nincs benne a betlehemezés, mint követendő vallási előírás.De ha csak néhány napra bejelentik a jászolkészítőket, az alkalmi árusokat és befizetik utánuk a járulékokat, már düböröghet is a kormányzat foglalkoztatási sikerpropagandája :)

Mióta a Jobbik inkább kurultájozik, azóta legalább nem állítanak kereszteket minden útkereszteződésben :)

Nem vagyok benne biztos hogy a keresztény felekezetek erről mit tartanak,de a katolikus álláspont valóban az hogy a zsidók ami idősebb testvéreink.
Kérdés hogy ezt ők is így gondolják-e vagy ez csupán egyoldalú szerelem? :)

Tanulmányozd az Ó-Testamentum és az Új-Testamentumot. Lehet, hogy revidiálod vagy finomitod az álláspontodat.

Összehangoltan megy ez és félő hogy csak a kezdet. :(

Azoknak a keresztényeknek az arénában kiontott vére hatékonyabb fegyver volt mint képzeled. Ugyanis ez a harc spirituális.

Hát, azért olyasmi csak eszembe jut, mint a tízparancsolat... Meg azért azt se felejtsd el, hogy az akkoriak csak jobban tudták, boldogulnak-e kereszténység nélkül.

A Római Birodalom császárai döntöttek úgy, hogy nem. Fölülbírálhatod ezt így 2000 év után, de némileg történelmietlen. A Római Birodalomnak a népvándorlás túléléséhez szüksége volt a kereszténységre, mint összetartó erőre. A Keleti rész túl is élte a népvándorlást, a kereszténység maga nyugaton is.

Namost, a kereszténység meg egy bizonyos Jézus nevű zsidó vallási újítása volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés